BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Десет души са починали в дома за стари хора във Фатово за двайсетина дни

Снимка: принтскрийн видео

Десет души са починали в дома за стари хора в смолянското село Фатово в рамките на двайсетина дни. Шест от тях – през последната седмица, съобщи регионалното издание „Отзвук“, като се позова на директора на дома и кмета на селото. В социалното заведение са настанени общо 60 души.

Липсата на лекарства и недостиг на персонал може да се окажат сред причините, довели до фаталния край на възрастните хора, пише „Отзвук“ и допълва, че е възможно също домът във Фатово да се е превърнал в огнище на коронавирус.

Д-р Маринела Маринова – личен лекар на голяма част възрастните, е заявила пред изданието, че осигуряване на лечението се забавя. „Има спешен шкаф, но за кой по-напред да стигнат 1-2 банки, 1-2 ампули. Няма арсенал от антибиотици или противовирусни средства. На нито един от починалите не е правен PCR-тест“, посочва тя.

В същото време директорът Живко Билянов не вижда нещо ненормално в случая. „Това е дом за стари хора. Смъртността е нормална за периода“, заявява той пред камерата на „Отзвук“. Билянов не вярва смъртта на хората от дома да е свързана с коронавирусна инфекция. В смъртните актове на нито един от починалите не се споменава коронавирус, обяснява той.

Днес от здравната инспекция в Смолян са обявили, че започват скрининг на всички възрастни, настанени във Фатово, както и на персонала на дома. По данни на инспекцията в социалния дом в момента има двама заразени с коронавирус – потребител и социален работник.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!