BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директорът на БНР подаде оставка и поиска оставката на министъра на културата

Изслушването на Андон Балтаков пред СЕМ по време на конкурса за Генерален директор на БНР през януари т.г.

Генералният директор на БНР Андон Балтаков е поискал от Съвета за електронни медии (СЕМ) предсрочно да прекрати договора му за управление, считано от 1 ноември. Директорът на националното радио е поискал и оставката на министъра на културата Боил Банов, защото е подменил текст от проектозакона за радиото и телевизията, вече одобрен от БНР.

„Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио“, подчертава Балтаков пред БНР в разговор за мотивите за оставката му.

Според Андон Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР. Основните промени, за които настоява Общественото радио, са изключени от внесения текст, но под тях стои одобрението на Генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект. 

„Знаете ли кое е най-ужасното, което показва изключителната наглост и арогантност на тези, които са написали този доклад – Боил Банов и неговия екип? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията и са ги сложили, че едва ли не аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио“, аргументира се Балтаков.

Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания, категоричен е Андон Балтаков.

„Последният вариант на проекта, който е при мен, е с дата 25 юни 2020 година. Изпратен е до БНР на 10 юли. Аз имах един месец да дам становище по някои от въпросите, които имаше Министерският съвет, аз съм ги дал и съм ги входирал в Министерството на културата на дата 10 август. Месец и половина по-късно ние получаваме законопроект, който БНР не е виждало. Там стои името на Българското национално радио, че е изработен този законопроект в работна група. Не, не е. Затова може би г-н Боил Банов трябва да си подаде оставката, защото той манипулира работата на една работна група.“

„Това, което изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили – поне 7 или 8 члена, които ние лично сме поставили и аргументирали, аз лично съм мотивирал тяхното присъствие, които касаят управлението на обществените медии“, заявява още генералният директор на обществената медия.

От Министерството на културата тази сутрин публикуваха становище по повод подадената вчера от генералня дректор на БНР Андон Балтаков оставка. В него няма и дума за подмяната на текстовете в проектозакона, а се подчертава, че целият законопроект е публикуван на интернет страницата на ведомството и до 18 ноември могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни, включително от Българското национално радио. 

„Ролята и целта на Министерството на културата е единствено да създаде необходимата организация за провеждане на работните заседания, като даде възможност на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в широк формат, без да налага своя позиция или политики и без да дава предложения или мнения, свързани с регулирането на медийната среда или работата на обществените медии“, пише в становището на министерството.

Андон Балтаков беше избран за директор на националното радио на 22 януари т.г. с 4 гласа „за“ и един „въздържал се“. Има над 20 години опит в медиите – първо като журналист, после и като мениджър. Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио „Витоша“ през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за агенция „Асошиейтед прес“ в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да управляват бизнеса си. Работи по два проекта съвместно с „Ройтерс“.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева е потвърдила пред „Дневник“ за подадената оставка и е изразила надежда Андон Балтаков да размисли, „защото той е добър директор. Успя да успокои нещата в радиото. Надявам се да го убедя, че има още много неща, за които да се борим“, е посочила още Жотева.

Мандатът на генералния директор на БНР е 3 години.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!