BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавата забрани всички туристически пътувания до 13 април (обновена)


Снимкма: tourism.government.bg

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че е издала заповед да бъдат прекратени организираните екскурзии в страната и в чужбина до 13 април т.г. По-рано днес министрът на външните аботи Екатерина Захариева също призова да се прекратят всички туристически пътувания, а българите да не излизат в чужбина, освен ако не е крайно необходимо.

Причината за забраната е променящата се с часове ситуацията по границите в света и невъзможността на българите да се приберат у дома, както съответно и чужденците. Ангелкова обясни, „че само на добра воля не се получава. И днес, след като поискахме спешно информации от туроператорите, се видя, че 483 български граждани са на екскурзии, включително извън Европа“, посочи тя. По думите й цитираните туристи са заминали през март и предстои да се върнат в следващите дни. „Много е безтговорно всичко това. Апелирам към всички да бъдат максимално отговорни и да сме стегнати, за да можем по-бързо да преминем през това“, каза министърът на туризма.

По данни на туристическото министерство, към момента не се отказват резервациите за юли и август, но се работи месец за месец. Туроператорите не плащат на хотелиерите ранните резервации, съобщи Ангелкова. Според нея все още не е ясно дали ще има изобщо летен туристически сезон. Министърът прогнозира фалити на туроператори.

Здравният министър разшири обхвата на държавите, при пристигането от които ще се налага карантина

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която на задължителна карантина от 14 дни подлежат всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария.

Здравният министър издаде и заповед, с която се определя кои потвърдени случаи на Covid-19 подлежат на домашна изолация и лечение и при кои потвърдени случаи на коронавирус изолацията се провежда задължително в болница.

В момента потвърдените случаи на коронавирус в България са 81.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!