BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екоминистерството иска обявяване на бедствено положение в Бургас заради безводието


Временно яз. „Камчия“ ще снабдява с вода само Бургас, а Варна ще се захранва от алтернативен източник до включването на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към деривация Бургас, предложи Екоминистреството. Изображение: принтскрийн Би Ти Ви

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) иска в Бургас да бъде въведено бедствено положение, за да може в бързи срокове местното ВиК-дружество да вземе мерки за справяне с очертаващото се безводие. Това е записано в месечния график за декември за използване на водите на комплексно значимите язовири в страната, цитиран днес от „Дневник“. Веднага обаче се появиха мнения, че това е начин, предвидените около 60 млн. лв. за решаването на проблема, да се усвоят без търг и конкурс.

„Нали знаете какво означава бедствено положение? Възлагане на работа на фирми без никаква процедура. 60 милиона без търг, без конкурс, защото е спешно“, реагира в социалните мрежи Владислав Панев от „Зелено движение“. Панев следи проблема от няколко години.

По последни данни в язовир „Камчия“, който снабдява с вода Бургас, Варна и още няколко по-малки населени места, включително и курорти по Южното Черноморие, има 108.5 млн. кубика вода при капацитет 233.5 млн. кубика. Полезният обем, който може да се използва за водоснабдяване обаче е само 32.590 млн. кубика. При сегашната консумация водата ще стигне до май следващата година.

Какви са вариантите и как се стигна дотук четете в Дневник

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!