BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екоорганизации сезираха ЕК за неправомерно държавно подпомагане на ТЕЦ „Марица Изток 2“


„Марица изток 2“
Снимка: Google maps

Природозащитници са сезирали Европейската комисия за това, че България системно нарушава европейското законодателство и пазарните правила като подпомага затъващата в дългове държавна ТЕЦ „Марица Изток 2“.

От „Грийнпийс България“, „За Земята“ и международната екологична правозащитна организация „Клайънт Ърт“ (Client Earth) съобщиха, че са внесли днес своята жалба, а конкретният повод е увеличението на капитала на държавната въглищна централа с 597 млн. лв. от собственика на дружеството – „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), за сметка на дълг в същия размер за закупуване на парникови емисии за ТЕЦ-а.

Това стана след гласуване в парламента на 29 февруари т.г. , независимо от опасността срещу страната ни да започне наказателна процедура за незаконна държавна помощ. „Повече от две години ставаме свидетели как българското правителство натоварва данъкоплатците, за да спасява изпадналата в тежко финансово състояние топлоелектроцентрала, при това, без да иска никакви гаранции за нейното реформиране. Ние искаме да знаем докога ще продължава така и защо не се признава, че ТЕЦ „Марица Изток 2″ вече не отговаря на логиката на пазара“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс България“.

„Правителството извинява тежкото финансово състояние на централата с поскъпналите парникови емисии, необходими, за да продължи работа. Но удобно пропусна да признае, че този разход отразява тежката глобална цена, свързана с промените в климата, която индиректно се плаща в здраве, пропукана продоволствена сигурност, загуба на биоразнообразие и засилени международни конфликти. Припомняме, че тецът се опитва да избяга и от отговорност за националното и регионално замърсяване, което причинява, и здравната, екологична и социална цена за работата си, както показват модели, които публикувахме порано“, посочват природозащитните организации.

Те припомнят, че трупането на рекордни дългове на държавната централа продължава от години. Според изнесените от тях данни, за 2018 г. загубата е 332 млн. лева, което е двойно на тази през 2017 година, а за 2019 е 230 млн. лева, което означава, че „евтиният“ ток, който централата произвежда, се дължи единствено на солидната държавна подкрепа, се посочва в съобщението.

„Опитите за изкуствено спасяване на „Марица Изток 2″ са в ущърб на всички — дори на работещите в централата. Наливането на стотици милиони левове годишно нарушават принципите на пазара и спират възможността тези средства да бъдат насочени към все по-конкурентните алтернативи за пестене на енергия и за производство, балансиране и складиране на енергия от възобновяеми източници“, коментира Генади Кондарев от „За Земята“. Според него е абсурдно да плащаме по 300 милиона лева годишно за емисии, които не могат да се отразят в цената на електроенергията, тъй като ще стане непродаваема. „Това са над 120 хиляди лева разход за поддръжка на едно работно място в тази централа годишно и то върху всички други оперативни и инвестиционни разходи. В този смисъл може да е дори по-изгодно да се плати на работещите в централата да не работят или дори „Марица Изток 2″ да бъде изведена за няколко години в студен резерв, ако действително е необходим за гаранция на енергийната сигурност в найстудените седмици от зимата. С нарастването на цените на въглеродните емисии картината няма да се подобрява и финансовата фантазия, в която са заживели членовете на парламента, правителството и профсъюзите остава крайно непонятна и противоречи на здравия разум“, допълва той.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!