BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Експертизата доказа, че в с. Бозвелийско наистина са гласували с изчезващо мастило


Снимка: „За истината“

Съдебно-техническа експертиза по делото за оспорване на изборните резултати за кмет на провадийското село Бозвелийско е установила, че „върху голяма част от проверените бюлетини вероятно е използвано т.нар. изчезващо мастило и  върху голяма част от бюлетините се установява натиск, съответстващ на такъв, който се оставя при изписване с химикал.“. Това се разбира от съобщение на съда по делото, свързано с жалбата на Живко Панев – загубилят вота кандидат на „БСП за България“ в изборите за кмет на селото. 

С определение, постановено в съдебно заседание на 14 ноември 2019 г., съдебният състав при Административен съд – Варна е приел за необходимо извършването на допълнителни процесуални действия, с цел изясняване на относими към предмета на спора факти. 

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 19 ноември 2019 г. от 11.00 ч.

То бе образувано по жалба на г-н Живко Панев, за оспорване и спиране изпълнението на  решение №219-МИ/28.10.2019 г. на Общинската избирателна комисия в гр. Провадия за определяне на изборните резултати за кмет на с. Бозвелийско, Община Провадия, Област Варна.

На съдебното заседание на 13 ноември 2019 г. вещото лице даде своето експертно заключение, че „върху голяма част от проверените бюлетини вероятно е използвано т.нар. изчезващо мастило и  върху голяма част от бюлетините се установява натиск, съответстващ на такъв, който се оставя при изписване с химикал.“

В урната в избирателната секция в Бозвелийско бяха намерени 200 бюлетини, в които не е отбелязано нито едно квадратче, обясни за Радио Варна бившият кмет на община Провадия Филчо Филев и загубил изборите кандидат на „БСП за България“. Според него, въпреки че по бюлетините нямало следа от мастило, по тях ясно се виждало за кого е гласувал избирателят – по вдлъбнатата следа от писеца на химикала. Пред Филев жител на селото обяснил, че е видял как пред секцията на гласоподавателите се раздават химикали за гласуването, които според жалбоподателя, заредени с изчезващо впоследствие мастило.  На 27 октомври в селото са гласували 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу Живко Панев от БСП. 1/3 от бюлетините обаче са отчетени като недействителни, тъй като върху тях липсва отбелязан вот с химикал. 

Към момента селото реално няма кмет, съобщи bTV. Спечелилият изборите от ГЕРБ Дамян Дамянов все още не се е заклел, тъй като в момента е задържан по подозрение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. 

Следващата седмица ще стане ясно дали изборите в провадийското село ще бъдат касирани тъй като констатациите на вещото лице биха могли да преобърнат резултата заради минималната разлика от 48 гласа между двамата кандидати. 

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!