BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Експерти в кметски администрации с 2.4 хил. лв. заплата, шефове на общински предприятия – с 3 хил. лв.

Заседание на Общински съвет – Шумен, архив
Снимка: Диана Желязкова

Експерти в кметските администрации в страната получават над 2 хил. лв. месечно, а заплатите на шефове на общински предприятия стигат до 3 хил. лв.  Тези данни бяха обявени днес от кмета на Шумен Любомир Христов на заседание на Общинския съвет.  Данните са от справка на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ за брутните месечни заплати в общинските администрации в страната.

Оказва се, че почти навсякъде общинските служители получават поне колкото средната заплата за страната, а на повечето места вземат значително по-високи възнаграждения от средните. В много администрации чиновниците вземат повече и в сравнение с подобни позиции в частния сектор.

Общинските служители на длъжност „експерт“ са най-добре платени в Хасково – 2 424 лв. на месец, според  данните, представени от шуменския кмет.  Следват Кърджали – 2 294 лв., Враца – 2 256 лв., Стара Загора -2 250 лв., Варна – 2 277 лв., Русе – 2 205 лв., Смолян – 2 200 лв., Перник – 2 195 лв., Търговище – 2 073 лв., Плевен – 1 700 лв., Пловдив – 1 542 лв.  Шумен е към края на класацията с 1 388 лв. средна брутна месечна заплата за длъжност „експерт“.  След Шумен са Ямбол, Кюстендил с 1 177 лв., Монтана с 1 170 лв, а на последно място е община Велико Търново с  брутна заплата от 1 100 лв. за експерт.

Изнесената справка за управители на общински предприятия показва, че най-високи заплати вземат шефовете им във Варна – 3 084 лв. месечно. Следват Русе – 2 861 лв., Перник – 2 830 лв., Силистра – 2 800 лв., Добрич – 2 700 лв., Враца – 2 621 лв.,  Кърджали – 2 551 лв., Видин – 2 503 лв., Хасково – 2 492 лв., Търговище – 2 421 лв., Смолян – 2 266 лв., Габрово – 2 162 лв., Бургас – 2 000 лв.  Шумен отново е към дъното с 1 660 лв. средно месечно възнаграждение за шефовете на общински предприятия.  Във Велико Търново заплатата за тази позиция е 1 400 лв., а на последно място е Монтана с 1 225 лв.

Кметът на Шумен Любомир Христов изнесе тези данни във връзка с обсъжданото на сесия предложение за увеличаване на заплатите на общинския кмет и кметовете на населени места.  На предходното заседание местният парламент реши да се повишат с 20 % заплатите на кметовете на населени места. Общинският кмет не фигурираше в списъка. След това областният управител върна решението с мотива, че то трябва да бъде внесено от общинския кмет.  На тази сесия предложението беше внесено както трябва – от кмета на Шумен Любомир Христов, но с допълнението да се повиши и неговата основна заплата от 3 000 лв. на 3 600 лв. 

„Ако не се увеличи моята заплата, затапваме цялата система“

Така кметът на Шумен Любомир Христов обясни пред съветниците защо е внесъл предложение за увеличаване на заплатата му заедно със заплатите на селските кметове.  Христов мотивира искането си с обяснението, че от неговата заплата зависят заплатите на всички под него в администрацията. Това обаче е вярно само за заместник-кметовете, тъй като техните заплати са определени като процент от кметствата. Иначе няма пречка заплатите на общинските чиновници да бъдат повишавани, независимо от възнаграждението на кмета, каквито примери има от Варна и Бургас.

Съветниците в Шумен спориха близо час дали да увеличат заплатата на общинския кмет или да гласуват повторно решението си от предходната сесия. Прокметското мнозинство около ГЕРБ и бившите шуменски кметове Максим Иванов и Красимир Костов горещо защитаваха тезата, че заплатата на кмета трябва да се увеличи заради „доброто на цялата администрация“.

На противоположна позиция беше съветникът Добромир Драев от групата „За Шумен“. „Не видях от кмета работа, заради която да му повишим заплатата. Видях едно управление на инат, това видях аз“, заяви Драев.  Той не прие обясненията на кмета за връзката на неговата заплата и тази на подчинените му служители. „Ако вдигнем заплатата на кмета, ще я вдигнем само заради администрацията.  Но ние изобщо не знаем с колко ще се вдигнат заплатите на служителите“, каза Драев и поиска кметът да представи списък на длъжностите в администрацията и да посочи с колко ще увеличи заплатите им. 

Драев изрази силно недоумение и от изнесената от кмета статистика за заплатите по общините. Около 2 200 – 2 300 лв. за експерт в общинска администрация съвсем не е ниска заплата, каза съветникът и посочи, че това не е ниска заплата и в частния сектор. „Не забравяйте, че има и реален сектор, който създава тези заплати! Тези пари идват от нас, от нашите данъци“, коментира Драев.

Лидерът на БСП Веселин Пенчев също оспори предложението за повишаване на заплатата шуменския кмет и посочи, че решението на общинския съвет е свързано само със селските кметове. „Не може заплатата на кмета да минава през задния вход!“, заяви Пенчев и коментира, че е проява на лош вкус да се иска повишаване на заплатата точно сега, когато гражданите на Шумен чувстват липсата на качествено здравеопазване, а болницата е с най-много ковид пациенти в цялата страна.

Ядосан от споровете в залата, кметът на Шумен оттегли внесената докладна, като по този начин оттегли и предложението за заплатите на кметовете на населени места. „Правя го, за да прекратя дебата и да не се акцентира, че аз искам да си увелича заплатата! Но ще стане така, че ще пострада цялата администрация и вината ще бъде ваша!“, обърна се кметът към съветниците от лявата и дясната опозиция. Въпросът за заплатите на селските кметове ще се обсъжда отново на следващото заседание на общинския съвет.

Междувременно колеги от Бургас съобщиха, че заплатата на бургаския кмет Димитър Николов, обявен за един от най-успешните градоначалници в страната, е под 2000 лв.  През януари тази година неговата заплата беше повишена със 180 лв. – от 1800 лв. на 1980 лв. по предложение на председателя на общинския съвет.  До януари възнаграждението на Димитър Николов е било 1 800 лв., определено през 2015 г.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!