BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Експертните съвети към здравното министерство подкрепиха носенето на маски на открито


Снимка на Hank Williams от Pixabay

Експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването подкрепят носенето на маски на открито и намаляване на продължителността на карантината за контактни лица, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство след проведеното днес онлайн заседание.

Връщането на маските на открито целят да се спасят колкото се може повече хора от заболяването и колкото се може повече здравни кадри – медици, сестри, санитари, за да има кой да ни лекува и кой да стои на първа линия денонощно, обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

На срещата днес, в която са участвали заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, са били обсъдени още продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан Covid-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

По отношение на правилата за дехоспитализация експертите са посочили, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите. Експертите са обсъдили и възможността за намаляване на карантината на контактни лица на носителите на коронавирус от 14 на 10 дни.

Все още обаче няма категорично решение дали и кога новите мерки ще влязат в сила. По думите на здравния министър проф. Ангелов предложението за носене на маски на открито се отправя все повече през последната седмица.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито. „Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем“, е казал министър Ангелов. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболеваемостта от COVID-19 да намалее с до 30 на сто, ще го направим“, е допълнил той.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, е посочил зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!