BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Жана д’Арк“ се завръща на театралната сцена

Веднага след откриването на 74-я театрален сезон с комедията „Свекърва“, Габровският театър ще представи една от най-мащабните си продукции – „Жана д’Арк“.

Представлението ще се състои на 25 септември 2019 г., сряда, от 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“. През април тази година то беше възобновено в програмата на театъра, поради големия зрителски интерес.

Постановката на режисьора Петринел Гочев е направена по пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, текстове от „Орлеанската дева“ на Шилер и „Преуспели жени“ на Керъл Чърчил, както и авторски текстове на актьорите и режисьора. Сценографията и костюмите са дело на Рин Ямамура. Музиката е написана от Ян Руменин, а снимките от спектакъла са на фотографа Росина Пенчева.

В главните роли отново ще видим Гергана Змийчарова – актриса от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ и Ивайло Драгиев – познат на публиката от филмите „Летовници“, „Тилт“ и „Шестият ден“, както и от софийската театрална сцена. Останалите артисти са от трупата на Габровския театър – Димо Димов, Петко Петков, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Магдалена Славчева. Новите лица в постановката Любомир Кръстев, Адриана Димова и Тони Христова заменят част от предишния състав – Елизабет Попова, Кристияна Ценкова и Цветелин Бранков. Младите актьори също са от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“.

След представянето на габровска сцена, спектакълът ще гостува в Карлово на 7 октомври 2019 г. Вече пет години той е част от актуалната програма на Габровския театър. Премиерата му беше през 2015 г. Заради ролята си като Жана д’Арк, Гергана Змийчарова е номинирана за втори път за театралните награди „Икар“ през 2016 г. в категория „водеща женска роля“. През 2014 г. тя получи първата си номинация за „Икар“ в категория „дебют“ за ролята на Жулиета от спектакъла „Ромео и Жулиета“ на режисьора Петринел Гочев.

В тази постановка композиторът Ян Руменин за първи път работи с Петринел Гочев, а от тогава до днес съвместното им партньорство е намерило изява в спектаклите „За Първото българско царство: Отшелника“ и „Свекърва“ от Антон Страшимиров.

Освен актьорската игра, критиката оценява положително сценографията и костюмите на „Жана д’Арк“, изработени от японката Рин Ямамура. Тя завършва специалност „Сценография за куклен театър“ през 2006 г. в НАТФИЗ. Като творец е многократно награждавана и номинирана за „Икар“ и „Аскеер“.

Билети за представлението на 25 септември може да закупите от касата на театъра, всички каси ИзиПей/EasyPay в страната или онлайн: https://epaygo.bg/6125940400.

* Снимките са от откриването на 74-я театрален сезон на Габровския театър, проведено на 17 септември 2019 г., както и от постановката „Жана д’Арк“.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!