BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жители на дупнишко село протестираха срещу цех за преработка на пластмаса

В дупнишкото село Яхиново хората протестираха срещу намерението на италиански инвеститор да изгради цех за преработка на пластмаса в района.
Снимка: принтскрийн НОВА телевизия

Жителите на дупнишкото село Яхиново излязоха тази сутрин на втори протест срещу планираното изграждане на цех за преработка и рециклиране на пластмаса в района на селото.

Хората са събрали подписка, в която са се включили над 1 500 души. Тя е изпратена до Министерството на околната среда и водите, Регионалната инспекция по околна среда в Перник и община Дупница.

В Яхиново живеят повече от 2000 души и не са съгласни в селото да се преработва пластмаса, защото според тях ще се замърси както въздуха, така и подпочвените води. Цехът се предвижда да бъде само на няколко метра от къщите им.

„Ние няма да позволим да се изгради такъв цех. Ако се построи подобно съоръжение, то би замърсило околната среда и Яхиново ще се превърне в едно огромно сметище. Тук има деца, има училище. Представете си какво може да се случи”, заяви пред камерата на НОВА телевизия кметът на селото Софка Скоклева.

Според инвестиционното намерение, на площ от 4 дка се предвижда да се складират и преработват до 500 килограма на час пластмасови отпадъци. Инвеститорите живеят в Италия. В писмо до кмета е обяснено, че няма да се използват опасни химични вещества и се предвижда цехът да осигури работа на 10 души, допълва по темата БНТ.

Кадър от протеста в Яхиново през декември м.г.
Снимка: принтскрийн БНТ

Това е вторият път, в който хората се събират да изразят недоволството си. Предишният протест беше на 3 декември м.г.

Екоинспекцията в Перник е започнала процедура за необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!