BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жители на петричко село протестираха в защита на местното училище


Снимка: Скрийншот Би Ти Ви

Жители на петричкото село Михнево протестираха днес в защита на училището, което Общината предлага да бъде закрито. Ако това се случи децата от селото ще трябва да посещават учебното заведение в близко село.

В Михнево живеят около 1000 души. Училището е построено през 1908 г. с доброволния труд на местните хора. През 1913 г. бива опожарено, а след това отново е възстановено, разказа в репортаж от мястото на събитието Би Ти Ви.

За „Тази сутрин“ директорът на Дирекция образование към Община Петрич Нина Попова обясни, че основната причина да се поиска закриването на училището е намаляването на броя на децата.
„През учебната 2015-16 г. учениците в ОУ „Екзарх Йосиф“ са били 70. След това те постепенно намаляват. За следващата 2020-21 г. се очаква 37 ученици да прекрачат прага на заведението“, коментира тя.

Местните са на мнение, че в училището работят добри педагози и доказателство за това са успехите на Националното външно оценяване.

Жителите на селото подкрепят изцяло училището и не искат децата им да бъдат пренасочвани другаде. Според тях няма как нормативната база да е една и съща за населени места със 100 хил. души и за място с 1000.

Преместването на децата ще е проблем и защото голяма част от родителите се занимават със земеделие и тяхната работа е свързана от рано сутрин до късно вечер.

Освен това, според местните хора, ако се закрие училището, това ще означава да се остави селото на доизживяване и постепенното му обезлюдяване. Кметът на Михнево обясни, че се търсят варианти за запазване на училището.

От Комисията към Общинския съвет в Петрич са обяснили, че решение за закриване на училището все още не е взето.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!