BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Журналисти: Държавата трябва да връчи акт, а не орден на Петьо Блъсков


Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България излезе с позиция по повод инициативата на министъра на културата Боил Банов и съответно предложението на правителството да награди с орден “Св. св. Кирил и Методий” издателя на вестник “Труд” Петьо Блъсков. Орденът се дава за значими  заслуги за развитието на културата, изкуството и науката. Въпросното предложение обижда всички онези учители, преподаватели, автори, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на подобно високо държавно отличие и които вероятно се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение, посочват от АЕЖ – България. 

Според журналистическата асоциация, е срамно трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане.

Асоциацията на европейските журналисти – България не е против журналисти, издатели и други медийни хора да бъдат отличавани с държавни награди, когато имат значителни заслуги пред обществото. АЕЖ обаче е на мнение, че подобни награди не би трябвало да се дават в замяна на медиен комфорт.

От Асоциацията припомнят, че наскоро Европейската комисия публикува доклад за върховенството на закона в България, който съдържа констатацията, че политическият климат не е благоприятен за независимите медии и много медийни собственици предпочитат да бъдат близки до правителството. Съществен въпрос е дали държавните отличия не се използват като един от инструментите властта да държи тези собственици в близкото си обкръжение.

Европейската комисия посочва като проблем натиска, както върху независими журналисти, така и върху представители на гражданския сектор посредством клеветнически кампании. 

В последните години вестник “Труд” на издателя Блъсков се утвърди като медия, даваща трибуна точно за подобни очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата, посочват от АЕЖ – България. Според асоциацията, става въпрос за медия, в която често могат да бъдат прочетени публикации, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война срещу ценностите на Европейския съюз, либералната демокрация и човешките права. Преди година вестникът дори бе осъден за клевета от учителя по история, граждански и политически активист Емил Джасим, който спечели дело, след като “Труд”, заедно с други проправителствени и жълти медии като „Пик“ и „Блиц“ го обвиниха, че хулил и обиждал паметта на Васил Левски. Съдът призна тези твърдения за неверни и присъди обезщетение на Джасим.

В доклада си Европейската комисия споменава и липсата на прозрачност в собствеността на медиите. В регистъра, който Министерството на културата поддържа, относно собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както “Труд”, така и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушение и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го санкционира, категорични са от АЕЖ. Затова вместо да предлага награждаването на Блъсков с орден, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си изпълни законовите задължения и да връчи на издателя на “Труд” акт, заявяват от асоциацията.

АЕЖ акцентира, че не е против награждаването на медийни личности с държавни отличия, но счита, че подобни награди трябва да се връчват за заслуги към обществото, а не към властта. 

АЕЖ ще приветства, ако държавата вместо да си затваря очите или да нарича репортерите “мисирки”, наистина започне да цени журналистите, които разкриват нередности и с това допринасят за по-добро управление в полза на обществото, а не да връчва ордени за принос за културата на издатели на медии с най-малкото спорна репутация.

От журналистическата асоциация призовават президента Румен Радев да отхвърли предложението на правителството за награждаване на Петьо Блъсков, а министъра на културата Боил Банов, след като връчи акта за установяване на административно нарушение на издателя, да помисли за нови номинации за отличието, този път на личности, наистина допринесли за развитието на културата или поне такива, които действително са създавали среда, която да подкрепя гражданските права и ценностите, които са във фундамента на демокрацията, като например върховенството на закона.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!