BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Журналист e бил бит и задържан от полицията докато е отразявал протестите в София

Димитър Кенаров работи на свободна практика за някои от най-авторитетните медии в Европа и Съединените щати

Снимка, която Димитър Кенаров сам е публикувал в профила си в Twitter, след като е бил освободен от полицията

Асоциацията на европейските журналисти – България остро осъжда незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи. 

Журналистът Димитър Кенаров, който работи на свободна практика за някои от най-авторитетните медии в света е бил задържан и бит от полицията по време на снощните сблъсъци между протестиращи и полицията в София. За това съобщи Асоциацията на европейските журналисти, чийто член е Кенаров.

Кенаров, който заедно с други свои колеги се е намирал на първа линия и снимал, е бил изтласкан от полицията до стената на Президентството. Въпреки че е бил с камера и на маската му е имало ясно обозначение PRESS, той е бил задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом.

По време на задържането Кенаров няколко пъти е направил опит да се легитимира и по думите му, няколко пъти е казал на задържащите го полицаи, че е журналист. От това обаче не последвало нищо.

Пред бившия Партиен дом, докато е бил на земята, Димитър Кенаров е бил ритан многократно от поне двама униформени, като повечето удари попадат в областта на главата и лицето му, където са и основните видими травми. Пак според собствения му разказ, при поставянето на белезници пак без резултат той е крещял, че не може да диша.

Журналистът е държан няколко часа легнал на тротоара, по-голямата част от времето с белезници. През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от полицаине дори взима картата му, за да я покаже на свой началник, но резултат отново няма – картата е върната на Кенаров и той остава на площада. В малките часове в четвъртък той е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били препълнени със задържани, след което е откаран в Пето РПУ в столицата, за да напише обяснения и му е връчен предупредителен протокол, след което е освободен.

Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. След освобождаването си Кенаров е публикувал в Туитър снимка, на която ясно личат следите от полицейско насилие.

Освен травми в областта на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и впоследствие изчезнала, докато той е бил с белезници.

„Министерството на вътрешните работи носи огромна отговорност за случилото се“, пише по повод на случилото се с Димитър кенаров Асоциацията на Европйските журалисти – България, която е започна да прави опити да локализира Кенаров още преди полунощ в сряда. „Уведомени бяха Пресцентърът на МВР и ръководителите на операцията пред бившия Партиен дом, пише в разпространената днес позиция. Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за журналист, който е задържан, докато отразява протестите, представителите на МВР не съдействаха за откриването и освобождаването на Кенаров.

АЕЖ категорично осъжда полицейското насилие над журналисти, отразяващи протестите, заявяват от професионалната организация. Има данни и за други незаконни действия на полицията срещу журналисти. Няколко наши колеги от различни медии бяха удряни и обгазени при протестите в сряда. Имаме информация и за друга повредена фотографска техника на репортери. 

АЕЖ наблюдава всички тези случаи и ще уведоми международните си партньори за бруталните полицейски действия срещу Димитър Кенаров“.

Асоциацията обяви днес, че ще осигури подкрепа на журналиста, за да потърси правата си по съдебен път.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!