Заведенията отварят от 1 март при 50% заетост и до шестима на маса
Заведенията, ресторантите, организираните пътувания в страната и конгресният туризъм ще започнат да работят от 1 март. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването след среща с бранша и министъра на туризма Марияна Николова днес. Организираните пътувания зад граница и нощните заведения е предвидено да започнат да функционират от 1 април.
„За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март. Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила“, заяви министърът на здравеопазването, цитиран от пресцентъра на ведомството.
Ресторантите и заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета си. На една маса ще се допускат не повече от 6 човека. В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души. Работното време на заведенията ще приключва в 23:00 часа. Дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки.
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България са подкрепили предложения от министъра на здравеопазването вариант за работа и призовали колегите си да спазват мерките и да се ваксинират срещу COVID-19.
От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност. Това ще се случи при използването на 30 % от капацитета на залите, като реално те ще заработят след средата на месеца.
По предложение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов работещите в туристическия и ресторантьорския сектори ще имат възможност да се ваксинират до началото на летния сезон, пише в съобщението на здравното министерство без да се пояснява как ще стане това.
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), чиито представители също са участвали в срещата, обявиха, че от 1 март се очаква да отпадне забраната за организирани туристически пътувания в страната, а от 1 април – и в чужбина. Редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.
Източник: zaistinata.com