BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заведенията отварят от 1 март при 50% заетост и до шестима на маса


Илюстративна снимка: pixabay.com

Заведенията, ресторантите, организираните пътувания в страната и конгресният туризъм ще започнат да работят от 1 март. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването след среща с бранша и министъра на туризма Марияна Николова днес. Организираните пътувания зад граница и нощните заведения е предвидено да започнат да функционират от 1 април.

„За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март. Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила“, заяви министърът на здравеопазването, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Ресторантите и заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета си. На една маса ще се допускат не повече от 6 човека. В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души. Работното време на заведенията ще приключва в 23:00 часа. Дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България са подкрепили предложения от министъра на здравеопазването вариант за работа и призовали колегите си да спазват мерките и да се ваксинират срещу COVID-19.

От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност. Това ще се случи при използването на 30 % от капацитета на залите, като реално те ще заработят след средата на месеца.

По предложение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов работещите в туристическия и ресторантьорския сектори ще имат възможност да се ваксинират до началото на летния сезон, пише в съобщението на здравното министерство без да се пояснява как ще стане това.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), чиито представители също са участвали в срещата, обявиха, че от 1 март се очаква да отпадне забраната за организирани туристически пътувания в страната, а от 1 април – и в чужбина. Редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!