BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заведения в Смолян са глобени за 9% ДДС на храна за вкъщи

Снимка: НАП

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20 %, са показали проверки на Националната агенция по приходите (НАП) в последните седмици. Нарушителите ще бъдат глобени и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС, а някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, допълват от НАП в Смолян, цитирани от местното издание „Отзвук„.

Инспекторите са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък.  На телефона за сигнали на агенцията: 0700 18700 постъпили и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които се отклонявали от законовия ДДС режим.

Проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки, посочват от приходната агенция в родопския град.

От началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената  ставка  за ресторантьорски и кетъринг услуги  е валидна само за  предлаганите  храна и съответно обслужване за консумация на място, припомнят от НАП. От приходната агенция са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!