BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник-министър Красимир Живков получи обвинение заради вноса на боклук у нас

Зам.-министър Красимир Живков
Снимка: МОСВ

Десет души са обвиняеми по случая с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. За четирима прокуратурата ще поиска постоянен арест, съобщи БНР, като цитира говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Седем от обвиняемите са с обвинения за участие в организирана престъпна група, а другите трима  – за данъчни престъпления.

За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните прокуратурата ще поиска постоянен арест, а за втория брат Бобоков  – мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1 млн. лева.

Засега от прокуратурата не посочват кого смятат за лидер на групата.

Обвиненията на групата са за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления. Според описаната от прокуратурата престъпна схема, заместник-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.

Дейността обаче била фиктивна, а по разследването българските служби работят заедно с италианските, тъй като е било установено, че е имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален. Капацитетът на дружествата обаче, които били използвани, не съответствал на възможностите да се извършва такава дейност, твърдят разследващите.

Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка добавя, че зам.-министър Красимир Живков е оказвал натиск върху свои подчинени в Министерството на околната среда и водите и на директорите на инспекции по околна среда в страната. Според прокуратурата, Живков е „въздействал“ със заплахи за уволнения и „дори е имало случаи на уволнени директори“.

С обвинение за участие в организирана престъпна група е и директор на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Плевен, за когото се твърди, че не е контролирал процеса по оползотворяването на отпадъци и „под негово покровителство фиктивно са били извършвани проверките от подчинените на него длъжности лица, които в протоколите за извършени проверки, са отразявали неверни обстоятелства“.

Според изнесената информация

извън темата за боклука,

От жилището на обвиняемия А. Б. (най-вероятно става дума за Атанас Бобоков) е взета „цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините“, посочва Сийка Милева, като добавя, че срещу имената са записани и „големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лв., 120 млн. лв., 300 млн. лв.“.

От жилище на обвиняемия П. Б. (най-вероятно Пламен Бобоков, който е брат на Атанас Бобоков) разследващите са взели „автобиографии със снимки на длъжностни лица“ от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В жилището е намерена и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!