BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва проверка на цялата ВиК мрежа в страната


Наскоро скъсан водопровод край Дивдядово остави Шумен без вода за няколко дни. Снимка: Диана Желязкова

Върховната административна прокуратура е възложила на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да извърши проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) в страната.

В съобщение до медиите, от прокуратурата мотивират искането за проверка с голямата обществена значимост на проблема.

По нареждане на прокуратурата, КЕВР трябва да провери състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация /ВиК/ в страната, включително изграждане на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води.

На проверка ще бъдат подложени и изпълнението  на дейностите от ремонтните и производствените програми от утвърдените бизнеспланове, задължителни за ВиК оператора, както и влаганите материали, които съответстват по качество, предназначение и са придобити от ВиК оператора за влагането им в отчетените работи.

Другата проверявана област е годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК услуги,включително и за намаляване на загубите на вода заложени в бизнесплановете.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от прокуратурата са поискали да се уведомят незабавно органите на МВР и съответната компетентна прокуратура. При приключване на проверката обобщеният резултат и информация за предприетите мерки от КЕВР трябва да изпратят на Върховната административна прокуратура.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!