BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва умъртвяването на прасетата от промишления свинекомплекс край шуменското село Никола Козлево


Илюстративна снимка на Susanne Jutzeler, suju-foto от Pixabay

Умъртвяването на прасетата от свинекомплекса „Тетрахиб“ край шуменското село Никола Козлево, където беше констатирана африканска чума по свинете, започва днес. По хуманен начин ще бъдат умъртвени 24 500 прасета и ще бъдат загробени на площадка в близост до село Хърсово, предаде от Шумен БНР.

Два контролно-пропускателни пункта са изградени на маршрута, по който ще бъдат транспортирани умъртвените животни от свинекомплекса в Никола Козлево. Това съобщи ст. комисар Ялчън Расим, директор на Областната дирекция на МВР – Шумен пред местното радио.

Площадката до Хърсово е избрана през 2018 г., а причината е, че е далеч от всякакви водоизточници и няма опасност от зараза, допълва радио Шумен.

Около свинекомбината в Никола Козлево са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдавана зона.

Собствениците на индустриалния обект ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска. Според предварителни данни, икономическите загуби за свинефермата ще са 10 милиона лева.

Огнището на заболяването е било констатирано на 2 януари т.г.. Ветеринарният лекар на фермата е информирал ветеринарните власти за съмненията си, че има заболели от африканска чума животни. Взети са били проби, които са изследвани в лаборатория и вчера в късния следобед е потвърдена заразата.

Проверката на място в свинекомплекса е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали. Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!