BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заради голяма авария Шумен остава без вода поне две денонощия


Снимка: Диана Желязкова

Шумен и още три села в общината останаха без вода заради голяма авария на основния водопровод, захранващ града от язовир „Тича“. При благоприятни обстоятелства и липса на други аварии гражданите ще имат вода в чешмите си в събота сутринта, т.е. принудителният сух режим ще продължи поне две денонощия.

Водоснабдяването беше прекъснато снощи в 21 ч. след пробив в захранващия водопровод, след което на сухо останаха Шумен, квартал Дивдядово и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов. Ремонтът започна едва тази сутрин, тъй като се чакаха екипи със специална техника от Бургас. Междувременно, заради извънредната ситуация, предсрочно стартира и планиран предварително голям ремонт на водопровода, който трябваше да започне тази нощ.

Ремонтните дейности ще продължат поне още 36 часа, след което са необходими още 12 часа за пълнене на системата, заявиха от ВиК – Шумен и прогнозират, че гражданите ще имат вода в събота сутринта.

Основният водопровод е скъсан в район близо до квартал Дивдядово. „Наложи се незабавно спиране на помпената станция и преустановяване на водоподаването за града, тъй като водопроводът с диаметър Ф 800 е изцяло прекъснат и трябваше да вземем спешни мерки, още повече, че аварията е в близост до свлачищен район“, каза инж. Галин Ганчев, ръководител на район Шумен във ВиК.

Заради форсмажорните обстоятелства, които са наложили спиране на водоподаването, ВиК – Шумен започна преждевременно работа по планирания за 17 януари голям ремонт на водопровода. При него се предвижда да се отстранят около 20 големи аварии, заради които има сериозни течове и загуби на вода. Най-тежките аварии на Шуменска територия са в района на Хан Крум. От сутринта по главния водопровод работят близо 60 души от 6 екипа на ВиК – Шумен. В ремонтите са включени и екипи от Нови пазар и Велики Преслав. Отделен екип с помощта на специалисти от Бургас продължава работа по аварията край Дивдядово.

Плановият ремонт предвижда отстраняване на аварии на територията на Търговище и Велики Преслав, които също получават вода от язовир Тича. Водата за Търговище и Велики Преслав не е спряна и те ще работят по предварително обявените графици, съобщиха от ВиК. Захранващият водопровод за Търговище и Преслав ще бъде спрян в 4 ч. на 17 януари, очаква се водоснабдяването да бъде възстановено още същата вечер.

Междувременно днес притеснени родители призоваха да бъдат намалени учебните часове и присъственото време в забавачките заради водната криза. „Каквито и запаси да има в учебните заведения, няма как хигиената да е на ниво при липсата на вода, особено в санитарните помещения“, посочиха родителите. Потърсени за отговор, от регионалния просветен инспекторат в Шумен заявиха, че съгласно нормативната уредба, продължителността на часовете е решение на директорите, които трябва да преценят дали да намалят часовете. Досега няма получени уведомления за намалени часове в града.

От община Шумен декларираха, че детските градини, яслите и социалните заведения са подготвени и запасени с достатъчно вода за питейни и битови нужди. „Децата и сега не пият вода от чешмите, а бутилирана. Всички са подготвени за режима“, заяви зам. кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова. Екип от общината е обходил всички детски градини и училища, и се е уверил на място, че те имат готовност да посрещнат режима на водата, казаха от кметството. Д-р Маркова допълни, че ако до неделя водата не бъде пусната, ще се търсят различни варианти за снабдяване на общинските структури.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!