BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заради коронавирус в България ограничават права. Опасно ли е това?

Извънредното положение дава абсолютна власт, а тя може да изкуши всекиго. Заради коронавируса в България се ограничават основни права. Никой не знае докога. 

Снимка: parliament.bg

За истината публикува анализ на Георги А. Ангелов за „Дойче веле

От петък, 13-ти март, в България е въведено извънредно положение (ИП) за един месец, като срокът може да бъде удължен. Това означава, че се ограничават временно основни права и свободи на гражданите. В обосновката на кризисния щаб за борба с коронавируса пред парламента се казва, че ще бъде ограничена главно свободата на придвижване и пътуване. Мотивът: необходимостта да се спазват условията на карантина и ограничаване на контактите, за да бъде спряно разпространението на заразата. Решението на парламента е само от две точки. В първата се казва, че се обявява извънредно положение, а във втората – че правомощията, които се гласуват на Министерски съвет, са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията.

Кои права останаха и кои са суспендирани

Въпросната алинея 3 от член 57 от Конституцията гласи: “При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37. Нека да видим правата, които не са временно суспендирани.

Тези конституционни текстове гарантират правото на живот, както и това, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко или унижаващо отношение и на медицински опити без неговото доброволно писмено съгласие. В член 31 се постулира още, че всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок, никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, а обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Решението на парламента „предоставя за отстрел“ други четири алинеи от чл. 31. Те гарантират, че не се допускат ограничения на правата на обвиняемия; на лишените от свобода се създават условия за осъществяване на основните им права, които не са ограничени от действието на присъдата; че наказанието лишаване от свобода се изпълнява единствено в местата, определени със закон; и че не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството.

В сила остава ал. 1 от чл. 32, която гарантира, че личният живот на гражданите е неприкосновен и всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Следващата алиния 2 от същия член обаче вече не попада в списъка на гарантираните права. Тя гласи: “Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”. 

Остава в сила член. 37 от Конституцията, който гарантира свободата на съвестта, свободата на мисълта и избора на вероизповедание и на религиозни или атеистични възглед. В алинея 2 от същия член се казва, че свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

И това са гарантираните човешки права в България към този момент, ако тълкуваме дословно решението на парламента. 

Свободата на словото, неприкосновеността на жилището и свободата на лична кореспонденция не са сред гарантираните права, други основни човешки права – също. 

Юристите не са особено притеснени, засега

Юристите, с които разговаряхме, приемат временното суспендиране на човешките права, защото са съгласни, че има необходимост от ограничаване на правото на придвижване, за да бъде ограничен вирусът в името на човешкия живот. Адвокат Емил Георгиев обърна внимание, че България по принцип има проблем с нееднаквото правоприлагане. Извънредните мерки могат да засилят този проблем, смята Георгиев. Българският хелзинкски комитет предупреди още преди гласуването на ИП, че Конституцията не поставя едно важно изрично изискване: временното законодателство, приемано във връзка с извънредно положение, да бъде строго обвързано с неотложните нужди на конкретната ситуация така и да не ограничава без необходимост права, които не са във връзка с причините за извънредното положение. 

В неделя Висшият съдебен съвет реши, че съдът в България почти спира работа за срока на ИП до 13 април. Насрочените заседания по дела се отлагат до края на извънредното положение. Изключение правят само мерките за неотклонение и делата, засягащи спешни обезпечителни мерки.

Извънредното положение дава абсолютна власт

Според юристите не бива да се поддаваме на паника и да смятаме, че извънредното положение ще доведе до произвол на властите. Но нека все пак да имаме едно наум: извънредното положение дава абсолютна власт. По време на извънредното положение не важи Законът за обществените поръчки за всичко, свързано с коронавируса. Заради ограничаването на контактите може да се наложи и отмяната на избори, както вече се случи в Македония. Не е ясно и докъде могат да стигнат мерките. Само 5 дни след въвеждането на ИП главният прокурор Иван Гешев вече поиска държавата да вземе още по-радикални мерки в борбата срещу коронавируса и да въведе вечерен час и забрана за всякакво движение в големите градове. Според него, в подобна ситуация ще може да се ходи само до хранителни магазини и аптеки, като за целта ще се попълва декларация къде отиваш. Ако някой бъде спрян и се е отклонил от посочения маршрут в декларацията, ще го очакват „големи санкции“.

Фалшиви новини

Вече има няколко дела срещу фалшиви новини за коронавируса, а в сряда парламентът гласува промяна в Наказателния кодекс, според която до 5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи фалшиви новини за короновируса.

Докога ще продължи извънредното положение

Абсолютната  власт е наркотик, пристрастяването към който може да бъде особено тежко. И това извънредно положение, може да се окаже не съвсем извънредно, като се има предвид, че не е ясно докога ще продължи. Ако до 14 април броят на заболелите и заразените не започне да намалява, извънредното положение ще бъде удължено.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!