BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо съветници от Шумен искат оставката на шефа на общинската телевизия


Снимка: Marc Pascual от Pixabay

„Радиоточка с картинки“, която струва на местния бюджет 320 хил. лв. – така определя Телевизия Шумен общинският съветник в града Венцислав Венков, бивш журналист с 24-годишен стаж. Местната телевизия е обществена медия, 100 % общинска собственост и съществува като общинско предприятие, на бюджетна издръжка.

Втора година обаче електронната медия предизвиква недоволство сред общинските съветници, които гласуват бюджета на телевизията. Сега те открито критикуват директора на ТВ Шумен Георги Софронов, че е обезличил медията, която излъчва „беззъби и измислени теми“ и не отговаря на обществените очаквания да показва сериозните проблеми на града и да дава трибуна на

различни гледни точки.

На една от последните сесии съветниците Добромир Драев /дясната група “За Шумен“/, Венцислав Венков /БСП/ и Даниела Русева /Движение „България на гражданите/ подложиха на остра критика състоянието на общинската телевизия и поискаха оставката на нейния директор, с мотива, че „25-годишната телевизия е сведена до своето професионално дъно“.

Съветници и от дясно, и от ляво обвиняват Софронов, че е превърнал обществената телевизия в пропагандна машина на шуменския кмет Любомир Христов /ГЕРБ/, а освен това не допуска до ефир критици на управляващите. Добромир Драев, например, който е един от най-острите опоненти на шуменския кмет, казва, че не е стъпвал в телевизията от 3 години. „Забранено им е да ме канят. Всъщност, аз съм персона нон грата за всички прокметски медии в Шумен“, обяснява Драев.

„Телевизия Шумен, за съжаление, се е превърнала в една обикновена радиоточка с картинки. Вижда се, че медията се намира на своето

абсолютно професионално и организационно дъно,

тя никога не е била толкова безпомощна творчески“, коментира общинският съветник Венцислав Венков, който в продължение на 17 години е водил популярно телевизионно предаване. Венков критикува директора на телевизията, че сега почти цялата собствена продукция на ТВ Шумен се изчерпва с новинарска емисия на запис, която даже няма водещи в студиото. Самите новини пък са обикновено беззъби и „покриват“ безобидни теми, като прояви на читалища и детски градини, примерно. Голяма част в емисията е свързана с работата на кмета и кметския екип, които се представят от телевизията

като ПР отдел – в най-добра светлина.

С едно изключение, всички авторски предавания бяха свалени от програмната схема и сега в ефира на общинската телевизия почти не може да се види различно мнение от това на управляващите. „На общинската телевизия й липсва всичко, което трябва да има една обществена медия – липсват й авторски предавания, липсва й плурализъм на изразяване на мненията, липсва й рекламна стратегия, липсва добра визия на самия продукт“, коментира Венцислав Венков.

Още на сесия през юли той поиска да бъде потърсена отговорност от директора на ТВ Шумен Георги Софронов. Самият Софронов обаче не беше в сесийната зала, тъй като в продължение на 4 месеца работеше „дистанционно“ от дома си във Варна с обяснението, че екипът на телевизията спазва противоепидемичните мерки. „Това е може би единствената медия в света, на която директорът от 4 месеца не е стъпвал на работното си място и работи дистанционно от 100 километра“, възмути се Венков. И поиска обществен контрол над телевизията, която се издържа изцяло от местния бюджет, т.е. от парите на шуменските граждани. Телевизията получава всяка година около 300 хил. лв. от бюджета на общината, така че трябва да има контрол над нейната работа, призова Венков.

Преди година и половина тв шефът е обещавал да пусне много нови предавания – „Дестинация Европа“, нов двучасов сутрешен блок, седмично предаване „Здраве за всеки“, обзорно новинарско предаване „Седмицата на бързи обороти“, едночасово спортно предаване „Спорт в обектива“. Освен това Софронов е обещал телевизията да си върне доверието на шуменци и да се разшири зрителската аудитория.

„Почти нищо от това не е изпълнено, каза Венков. Липсват каквито и да е дискусионни предавания, в които граждани, сдружения или политически сили да изкажат своите мнения и да спорят по проблемите на града и на общината“. С тези мотиви Венков официално внесе предложение до общинския съвет за предсрочно прекратяване на трудовия договор с директора на телевизията и за обявяване на нов конкурс за длъжността. Предложението му е включено в дневния ред на предстоящата сесия, която ще се проведе на 28 януари.

Междувременно през декември общинският съветник пусна допитване по темата в социалните мрежи. Само за ден анкетата събра стотици лайкове и близо 100 коментара, от които нито един положителен. „Може ли да няма сутрешен блок? Да няма едно коментарно предаване на живо! Може ли директорът да чете прогнозата за времето? За актуалност, живи връзки, зрители в ефир – изобщо не помислям. И странно – защо на никого не му пука!?“, написа журналистката Красимира Петкова.

„Директорът е за оставка!“, категоричен е и десният общински съветник Добромир Драев. „Телевизията вече е на такова ниво, че даже с телефон може да се направи по-добра медия. Защо се харчат над 300 хил. лв. всяка година, за да си играе някой на телевизия ли?“, пита риторично съветникът.

„Всеки може да внася каквото си иска, това е негово право“ – така директорът на ТВ Шумен Георги Софронов коментира внесеното в общинския съвет искане за неговата оставка, което определи като неоснователно.

Според Софронов, неизпълнението на управленската му концепция и липсата на предавания се дължат на недостига на пари и на кадри в телевизията, и най-вече на извънредната обстановка заради коронавируса. „В тази обстановка не може да се очакват чудеса. Нямаме пари да назначим нови хора за нови предавания, а сегашният екип работи на критичния минимум“, каза Софронов. Той обясни, че авторските предавания били спрени „покрай вълната от Covid-19“, а след това се оказало, че липсва постоянен водещ на последното останало предаване, което се излъчваше по половин час на обед.

„Никой не е отказал да има предавания, но ситуацията с коронавируса не ни остави хора, със сегашния екип не можем да „вържем“ и новините“, каза още Софронов, макар че екипът на медията не е намален в сравнение с този на предишния директор. Сега обаче служителите на телевизията се редували да работят присъствено и дистанционно, затова подготвяли само новини.

Софронов заяви, че в момента се водят преговори за евентуално ново предаване от февруари, което ще се излъчва един път седмично в рамките на един час и ще дава възможност „за изява на общинските съветници“.

Той отхвърли обвиненията на политиците от опозицията, че им се отказва достъп до обществената медияу. „БСП са единствената политическа сила, която съм канил многократно, но нито веднъж не са дошли в телевизията, така че г-н Венков не може да има претенции. Г-н Драев също е идвал в телевизията. Така че да не правим драми!“, заяви Георги Софронов.

Управлението на сегашния директор на ТВ Шумен започна със скандален конкурс през април 2019 г. Новият шеф на медията беше избран от комисия, съставена само от служители на кметската администрация. Сред оценяващите нямаше нито общински съветници, нито експерти по телевизионна журналистика, нито представители на други политически сили извън управляващата ГЕРБ. Това обаче не попречи на комисията да прецени двамата кандидати – Георги Софронов и предишния директор на телевизията Валентин Захариев и да избере победител. Публична тайна в Шумен беше, че Захариев ще бъде отстранен, тъй като открито обвини местната власт в грубо вмешателство в работата на обществената медия. „Работим под непрекъснат политически и икономически натиск“, заяви директорът на Телевизия Шумен на заседание на икономическата комисия през януари 2019 г. и дори се закани да сезира Асоциацията на европейските журналисти.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!