BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За пръв път в Севлиево гостува известният добрички художник Николай Тодоров.

В изложбатаq озаглавена „Наследство”, той ще представи своето над 15-годишно художествено изследване в областта на древните знаци и символи, завещани от народите, населявали някога земите ни.

Забравени езици и тайнствени послания, издялани в камък преди хиляди години. Магически символи, ритуали и пророчески послания, обгърнати в тайнствената мъгла на вековете, оживяват в живописните творби на автора.

Николай Тодоров е роден през 1960 г. в град Добрич. През 1990 година завършва специалност „Стенопис” при проф. Димо Заимов в Националната художествена академия. Допира до монументалното изкуство, предопределя бъдещия интерес на автора към завещанието на нашите праотци, оставили своите отпечатъци върху каменните стени в пещери, гробници и храмове.

Николай Тодоров има над 30 самостоятелни изложби в страната. Участвал е в множество съвместни изложби в страната и чужбина. Носител на награди и многократно номиниран в национални конкурси, член е на Съюза на българските художници от 2010 година, а негови творби се намират в Националната художествена галерия, реномирани галерии в страната и чужбина, както и в частните колекции на известни личности и корпорации, сред които Бил Клинтън и Coca-Cola.

Авторът намира вдъхновение за своето изкуство в историческите извори, в търсенето на архетипа, на корените, на първичните знаци. Търсенията му го отвеждат до клиновидното писмо на Шумерите, преминава през още по-старите първични знаци на кръга, спиралата, лабиринта и постепенно се завръща до първоизточника. Едни от най-старите и изчистени знаци, оставени от човешка ръка, които са познати на историците, се намират в пещерата „Магура“ (Северозападна България). Те са космогонични и представляват цяла енциклопедия. В тях са вложени много енергия и космически разум, вследствие на което въздействието им е потресаващо. Това са първообразите на египетските йероглифи и по-късно на знаците от глаголицата, като са силно изчистени откъм графично изображение.

В представените от автора композиции знаците са поставени в една друга структура, така че те вече звучат по един по-различен и специфичен начин. Той се учи от природата, камъка, скалите и сливайки природните структури с древните знаци, създава произведения, които са релефни, подчертано материални, с тежест и в същото време имат специфично енергийно излъчване. Изпълнени са в уникална авторска смесена техника върху платно, която сам е разработил и продължава да усъвършенства. Те са подходящи за ценители на съвременното изкуство, за един модерен дом или офис, свързвайки историята и съвременността. Позитивната духовна енергия, която излъчват, задоволява потребността на човека да се докосне до изкуството, да общува с него, да изпита естетическа наслада.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!