BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравната каса плащала за лекарства в частни болници в пъти по-висока цена от държавните

Според управителя на Здравната каса, може да говорим за „организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени“.

Д-р Дечо Дечев – Управител на НЗОК
Снимка: принтскрийн Дарик радио

Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев в интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Случващото се е резултат от законови текстове на здравните власти, които той определи като лобистки. 

Управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев заяви, че ще се оттегли на 12-и март т.г., когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, а след оттеглянето му той беше избран да го довърши. Дечев заяви още, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК.

Той обясни, че за разлика от държавните и общински болници, частните не са длъжни да дават отчети как са похарчили парите си. Разликата в цените, по които се плаща едно и също лекарство, идвала и от това, че частните болници са извадени от „задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс“. „Това доведе до огромни девиации. Примерно – едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче – един път пипаме котлона, втори път, трети път – животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме“, допълни управителят на НЗОК.

Дечев говори и за няколко случая през 2019 година, в които здравната каса е поставяна пред свършен факт. Един от тях е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев и на премиера Бойко Борисов, че ще бъдат даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. „Изведнъж обаче се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети“, заяви още Дечев, имайки предвид явно здравния министър Кирил Ананиев, който дълги години работеше в Министерството на финансите и е известен „бюджетар“.

Според управителя на НЗОК се налага основна ревизия на здравната каса, защото институцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й. Като пример той посочи, че трябва да се редуцират звената на касата в страната и от 28 да станат не повече от 6. Според него обаче това е невъзможно една година преди парламентарни избори.

Дечев e категоричен, че вече можем да говорим за една „организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени“.

Според него трябва да се намали и броят на болниците, които имат договор с НЗОК.

„Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението“, посочва той.

„Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не успя да свърши – национална информационна система, посочи той. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи – там е много тревожно положението. Фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите – също нищо не се направи. Всичките тези неща са извън дейността на касата. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде. Трябва да има унисон в действията между екипа на касата и екипа на министерството, те трябва да теглят в една посока. Аз си отивам на 12 март, защото ангажиментът, който съм поел, е за този мандат“, завърши д-р Дечо Дечев.

„За нас това решение на д-р Дечев беше изненада“, каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК, представител на пациентска организация. Той посочи, че Дечо Дечев е показвал доста консервативно управление на Здравната каса и категорично заяви, че казаното от управителя на НЗОК е самата истина:

„В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата“, коментира още адв. Дамянов и уточни, че още със замисъла на Касата са били заложени т.нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!