BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравният министър поиска смяна на директора на МБАЛ – Добрич

Нарастващо напрежение заради бързото разпространение на коронавируса и състоянието на местната болница доведе в града здравния министър и главния здравен инспектор. Повече от месец няма резултати от започнала проверка на болницата.

Снимка: МБАЛ-Добрич

„Свикваме общо събрание на акционерите, което да избере нов управител на многопрофилната болница в Добрич и съответно да извърши промени в съвета на директорите. Това се налага заради неудовлетворителната организация на работата на болницата, което е споделено мнение на институциите и обществеността в града“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на пресконференция в Добрич днес.

Днес здравният министър и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев бяха на посещение в Добрич, след като в последните дни медии, здравни работници и общественици в Добрич изпратиха писма и публикуваха коментари за тревожното състояние в Добрич във връзка със разпространението на коронавирусната инфекция.

На пресконференция след днешното посещение в болницата Ангелов и Кунчев коментираха, че разпространението на вируса в област Добрич е интензивно и дифузно, а организацията в добричката болница по отношение на мерките за неразпростанение на вируса е лоша. Констатирано било смесване на потоците на пациентите, а по думите на здравния министър всички пациенти се обслужват от един и същ персонал, забелязани били също цивилни хора, които влизат в лечебното заведение без лични предпазни средства. Секторите за лечение на болните с новия коронавирус в добричката многопрофилна болница не разполагат с инфекционист и пулмолог. Ковид-сектора в бившето Инфекциозно отделение се покрива от гастроентеролог.

В своя публикация журналистът от сайта „Бележник“ Юлияна Велчева предупреди, че Добрич е пред хуманитарна криза

заради бързо нарастващия брой на заразени с новия коронавирус. 

„Заразата от коронавирус расте като лавина, мерки за пресичането й липсват, а заради управленска немощ единствената болница в града вече не е в състояние нито да поема болните, нито да ги лекува“, написа журналиста в писмо до премиер, правителство, здравен министър, Националния оперативен щаб, съсловните организации и депутатите.

Според Велчева, една от причините за главоломното разрастване на епидемията е „невъзможната мръсотия и боклуци, в които е затънал градът“, както и липсата на контрол върху спазването на противоепидемичните мерки.

Почти месец няма резултат от проверката на болницата

Окръжната прокуратура в Добрич е възложила на 20 юли на Районната здравна инспекция (РЗИ) проверка на МБАЛ Добрич по сигнал на лекар в болницата за нарушаване на правилата на противоепидемичните мерки, съобщи на брифинг окръжният прокурор Радослав Бухчев, цитиран от местните медии.

Със сигнала се иска проверка на организацията на работа в МБАЛ, по-точно във Второ вътрешно отделение, свързана с лечението на заболяването Covid-19.

Същият сигнал е внесен и в РЗИ.

Проверката още не е приключила и няма резултати. Бухчев обяснил пред журналистите, че по Закона за съдебната власт, срокът, в който трябва да приключат подобни проверки, е до 2 месеца, с опция за удължаване с още един месец.

Към 10 август позитивните в Добричка област са 463, като 99 процента от тях са от град Добрич. Само през почивните дни, когато тестовете са минимални, инфектираните в Добрич бяха 47, от които петима на медици.

Новите случаи в област Добрич за последното денонощие са 12, а новото огнище е в диализен център.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!