BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Гешев: Ние чистим България от „бизнесмени“, които замърсяват


Иван Гешев
Снимка: „За истината“

„Нито е мястото, нито българската прокуратура, нито аз като главен прокурор, ще коментираме политически изказвания, нашата работа е да работим с факти и да събираме доказателства.“ Това каза главният прокурор Иван Гешев в предаването „Алтернативата“ на TV1.

В отговор на журналистически въпроси по повод изказвания от последните дни на президента Румен Радев по адрес на прокуратурата Гешев каза още: „Не очаквайте от мен да коментирам емоционални изблици на български политици“.

Гешев участва в „Алтернативата“ след приемането днес от Народното събраниe на Годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2019 г.

Главният прокурор коментира и действията по разследването на откритите опасни отпадъци край Червен бряг с думите: „Ние чистим България от „бизнесмени“, които замърсяват, които са осъществили престъпления, независимо дали са олигарси или социално слаби“.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокурорите ще протестират оправдателните присъди по делото за приватизацията на миноритарния дял на ЕВН. „Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта на съда, развиха медийна кампания от неистини върху съда, включително и мрънкане в посолства, каза Гешев. Мисля, че даже една международна журналистическа организация каза, че по делото са извършени безброй процесуални нарушения. Когато се видя, че има оправдателна присъда, ситуацията се промени в посока на справедливост на съдебното решение“, каза Иван Гешев.

Главният прокурор отбеляза, че „подсъдимият Прокопиев не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Арабаджиев, подсъдимия Банев, подсъдимия Миню Стайков“.

„Ако говорим за престъпника Брендо – единствената прилика между подсъдимия Прокопиев, който е невинен до доказване на противното, и престъпника Брендо, е може би част от защитниците“, каза още главният прокурор. Той коментира, че собствеността на медии не следва да служи за индулгенция срещу разследвания на престъпления.

В отговор на друг въпрос на водещата Генко Шикерова, главният прокурор каза, че прокуратурата е готова да проверява всички подадени й сигнали, както и да се самосезира от публикации в медиите.

TV1 можете да гледате на живо:

в „За истината“ от прозореца в дясно на основната страница;

от сайта на телевизията– тук;

в Youtube – тук и тук;

във Фейсбук – тук.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!