BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Искане за обучение на турски език в училище е на път да скара ГЕРБ и ВМРО в Шумен


Скрийншот от публикацията на Ешрефоглу във Фейсбук
Илюстрация: „За истината“

Пост в социалните мрежи, призоваващ за обучение на турски език в училищата, е на път да скара коалиционните партньори ГЕРБ и ВМРО в Шумен. Публикацията във Фейсбук е на Кемал Ешрефоглу, активист на ГЕРБ, собственик на едноименен голям хипермаркет в Шумен, син на кмета на Никола Козлево Ешреф Реджеб и съпруг на заместник-областната управителка на Шумен Ширин Вели.

Цялата фамилия е сред най-влиятелните членове на ГЕРБ в региона – бащата освен кмет, е и общински председател на управляващата партия в Никола Козлево и се радва на подкрепата на областния лидер на ГЕРБ Любомир Христов за това, че успя да спечели общината, доскорошна крепост на ДПС в Делиормана. Съпругата на Ешрефоглу, Ширин Вели, освен зам. областен управител, е и едно от лицата от листите на ГЕРБ и беше на предните места в бюлетината за народни представители. Самият автор на поста е председател на местната организация на ГЕРБ в голямото козлевско село Вълнари, където живее цялата фамилия, заявиха хора от селото. До този момент от ГЕРБ – Шумен не са отговорили на въпроса дали това е вярно.

„Тъй като над 50 % от Шумен е турски, всички училища трябва да се обучават на турски език“. С този пост във Фейсбук Кемал Ешрефоглу предизвика огромно обществено недоволство и буквално за часове „взриви“ социалните мрежи, а за няколко дни предизвика и „коалиционна война“. Провокативният пост, който в оригинал е написан на турски език, се появи в профила на Ешрефоглу на 13 октомври. Синът на козлевския кмет по принцип не пише на български и вероятно дори няма кирилица на мобилните си устройва, а постът му беше публикуван в допълнение с автоматичен превод. За кратко време призивът му събра стотици гневни коментари на граждани и предизвика реакция и сред политиците. „Казаното от Ешрефоглу граничи с национално предателство“, написа във Фейсбук шуменският депутат от ВМРО Деан Станчев. А координаторът на ДСБ Васил Тодоров определи поста на Ешрефоглу като възмутителен и призова ГЕРБ веднага да дадат обяснение за поведението на своите членове.

В продължение на два дни нямаше никаква реакция от ръководството на ГЕРБ в Шумен. Публикацията по темата обаче се появи в независимия сайт Радиан.бг и за по-малко от денонощие събра близо 20 000 четения. В социалните мрежи пък имаше стотици коментари на гневни граждани, а профилът на самия Кемал Ешрефоглу във Фейсбук беше закрит. Изчезна и профилът на жена му. На 15 октомври ГЕРБ все пак реагира с декларация до медиите, в която се дистанцира от позицията на своя активист. „Във връзка с изразеното в личния профил на Кемал Ешреф в социалната мрежа Facebook мнение за това какъв език трябва да се изучава в училище, и по повод широката обществена реакция заявяваме, че държавната политика в сферата на образованието е ясно регламентирана в Закона за предучилищното и училищно образование. В чл. 13. ал. 1. е посочено, че: Официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският“, обявиха от ръководството на ГЕРБ в Шумен. Местните лидери обаче отказаха да носят или искат политическа отговорност за случая, с мотива, че мнението на Ешрефоглу било публикувано в свободното му време. „Отказваме да ни бъде вменявана политическа отговорност за това кой какви мнения споделя в социалните мрежи през свободното си време“, обявиха от ГЕРБ.

Днес организацията на ВМРО в Шумен разпространи декларация, с която иска оставката на зам. областния управител Ширин Вели заради „антибългарското изказване“ на нейния съпруг Кемал Ешрефоглу. ВМРО обвини и местното ръководство на ГЕРБ, че не предприема адекватни мерки по случая и предупреди, че „някои от кадрите на ГЕРБ провалят партията“. „Синът на виден гербаджия, бизнесмен и кмет на община отправи през социалните мрежи призив за въвеждането на турски език като задължителен в училищата в Шуменско и по този начин противопостави гражданите, застрашавайки етническото и социално равновесия не само в региона, но и в държавата. Местното ръководство на партия ГЕРБ вече се разграничи от подобни призиви, но следващата стъпка е да вземе мерки за „изчистване“ на и без това пострадалият имидж на партията (особено в Община Шумен). Отказът да се вземат такива мерки може да се дължи на две причини: или неспособност (нежелание) да се види рушителната сила на подобно изказване, или на влиянието на други, извънполитически фактори, върху формиране на позицията на местното ръководство на ГЕРБ. Старата максима, че кадрите решават всичко в настоящия случай може да бъде променена в смисъл, че някои от кадрите на ГЕРБ провалят партията. Това обаче не трябва да застрашава стабилността на държавността“, пише в декларацията на ВМРО до медиите. И предупреждават, че ако от ръководството на местната структура на ГЕРБ не предприемат „адекватни мерки за осъждането на това антибългарско изказване, ВМРО-БНД Шумен ще поиска оставката на зам. областния управител Ширин Вели, държавен служител и съпруга на Кемал Ешрефоглу и ще провокира намесата на компетентните органи в конкретния казус“.

Фамилията на Ешрефоглу пристигна от Турция в края на 90-те години и тръгна от две селски магазинчета във Вълнари и Никола Козлево, за да стигне до голям хипермаркет в Шумен и строеж на жилищна сграда за милиони срещу стадиона. Преобразуването на бившия супермаркет в Шумен в магазин „Ешрефоглу“ предизвика истински скандал, след като стана обект на журналистическо разследване на Васил Иванов, излъчено по Нова ТВ. Тогава Иванов показа как служители на община Никола Козлево работят по частния обект на кметския син през първия мандат на управлението на Ешреф Реджеб. Въпреки шумотевицата и огромния обществен отзвук, това не засегна позициите на козлевския кмет в управляващата партия и той беше издигнат за втори мандат от ГЕРБ.

Неговият син Кемал Ешрефоглу също не попада за първи път в полезрението на медиите и на общественото внимание. В публикация от октомври миналата година журналист от национална медия цитира дословно как е станал обект на грозни псувни и трудноразбираеми нападки от страна на Кемал Вели /Ешрефоглу/. „Маниерът да се общува чрез долни вулгаризми, вероятно е начин на живот в хабитата, който обитава Кемал Вели, но е недопустим във всяко едно нормално общество“, коментира тогава авторът на публикацията, посветена на криминални случаи в миналото на хора от фамилията.


След приключване на работата по този текст във Фейсбук се появи извинение от Кемал Ешрефоглу, който казва, че в „статуса си е изразил лично мнение и не е искал да засегне или обиди никого“. Той уточнява, че е имал предвид изучаването на турски език в училищата като избираем за децата с майчин език турски. Ешрефоглу казва, че последните дни са били тежки за семейството му, което беше поставено под карантина заради положителни проби на Covid 19 и продължава поста си с това, че „никой не е застрахован, че болестта няма да го засегне“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!