BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

И арестът на президентския секретар Пламен Узунов се оказа незаконен


Пламен Узунов
Снимка: „Под тепето“

Арестът на президентския секретар Пламен Узунов през лятото на миналата година е бил незаконен. Това реши Пловдивски административен съд.

Според магистратите задържането на Узунов не е било мотивирано по никакъв начин, а органите на реда не са представили доказателства за извършено от него предполагаемо престъпление.

С това решение на съда се оказа, че и трите ареста, извършени в този ден са незаконни. Други съдилища вече постановиха, че в нарушение на закона са били задържани бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Илия Милушев. В понеделник се оказа, че това се отнася и за секретаря на държавния глава Пламен Узунов. Неговият арест е бил окончателно отменен от административния съд в Пловдив, съобщи Mediapool.

Бобоков, Милушев и Узунов бяха арестувани на 9 юли миналата година, когато в президенството нахлуха въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор и започна претърсване на кабинети. Тези действия на прокуратурата отприщиха и масова вълна от протести в страната.

В последното решение от тази поредица съдът посочва, че не е имало никакво основание за задържането на Узунов. Бившият служебен вътрешен министър е бил арестуван в имот на родителите му в пловдивското село Първенец и същия ден е бил конвоиран в София.

В заповедта за задържането му, съставена от полицай от Пловидив, е посочено единствено, че арестът се извършва във връзка с дело на специализираната прокуратура. Това е разследването, по което Узунов бе обвинен в търговия с влияние заедно с Бобоков. Към същото дело наскоро бе приложен и сигналът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за нарушения при покупката на 290 джипа за МВР.

На първа инстанция районният съд пише, че би следвало да се обясни какви обстоятелства сочат необходимостта от арест и как точно задържаният е съпричастен към твърдяното престъпление. “Заповедта трябва да е издадена и в съответствие с целта на закона – да се предотвратят и разкрият престъпления, чрез временно ограничаване на правата (като правото на свободно придвижване например) на лица, за които има данни, че са извършили престъпления. От една страна, в атакуваната заповед въобще не е отбелязано, че по отношение на задържаното лице има данни да е извършило престъпление, а само е записано, че образуваното досъдебно производство е за установено престъпление, без обаче по какъвто и да е начин жалбоподателят да е посочен като съпричастен към това деяние. От друга страна, дори и да се приеме, че към момента на издаване на заповедта е имало данни лицето да е било свързано с въпросното престъпление, е било необходимо да се мотивира в акта защо се налага неговото задържане, за да се прецени именно съразмерността на мярката с ограничаването на правата”, се казва в решението.

Това решение е обжалвано от полицейския инспектор, съставил заповедта за арест пред административния съд в Пловдив. Той обаче го потвърждава.

И в това решение се посочва, че заповедта е издадена от компетентен орган, но по същество е незаконна.

“Липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми”, посочва съдът.

И допълва, че от събраните по делото данни става ясно, че полицията в Пловдив не е разполагала с категорични данни, че Узунов е бил съпричастен към престъпление. Тяхното участие е било разпоредено с прокурорско постановление от София същия ден. В него било посочено само какви са подозренията срещу Узунов и че предстоят действия на полицията, като се иска съдействието на главния секретар на МВР.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!