BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво означава „извънредно положение“ и какво може да последва?


Снимка: пресцентър на Министерски съвет

За истината публикува мнение на Войслав Тодоров от профила му във „Фейсбук“. Той е завършил международни отношения в УНСС. Бил е общински съветник в София от гражданската квота на коалиция „Сeрдика“. В момента е представител е на гражданската квота на „Да, България“.

Борисов поиска въвеждане на извънредно положение. Извън пиар фразата за реални мерки срещу коронавируса въвеждането му е безпрецедентно в най-новата ни история.

Извънредно положение може да се обяви само със закон, т.е. от парламента и то

позволява да се отменят основни граждански права,

включително правото на лична неприкосновеност: можеш да бъдеш задържан, да ти се откаже адвокат, да нямаш право на лична кореспонденция; правото на личен живот – да не бъдеш следен; на свободно движение, включително по отношение завръщане в страната; неприкосновеност на собствеността; свобода на словото – могат да забраняват да се говори на определена тема или да се критикува нещо; могат да ограничават свободното събиране и сдружаване; да забранят стачките и недоволствата срещу липсата на защитни облекла, например.

Докато трае извънредното положение изборите се отлагат.

С други думи това е най-мощният инструмент на правителството. То позволява налагане на принудителна карантина за съмнителни или рискови случаи, позволява намеса в икономическия живот с отмяна на събития, учебния и трудовия процес, позволява пренасочването на продукция от фирми за страната вместо за износ, затваряне на граници, ограничаване на достъп до населени места и т.н.

Извън мерки, които могат да са наложителни, този инструмент

рискува и рязко ерозиране на демокрацията и правата ни

с издаване на укази „със силата на закон“.

Затова извънредното положение трябва да бъде много ясно разписано за какъв срок се въвежда, при какви положения какво може да се въведе и да не се допускат прекалени ограничения като забрана за изразяване на публично недоволство или необоснован натиск над независимо мислещи граждани и бизнеси.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!