BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво трябва да знаем за коронавируса – симптоми, предпазване, хигиена, изследване

Министерството на здравеопазването публикува информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за новия Коронавирус 2019-nCov – как се разпространява, какви са симптомите, как да предотвратим инфекция, кой може да бъде изследван и др. Полезна информация чрез националните медии разпространи и националният консултант по микробиология проф. д-р Тодор Катранджиев.

Габрово Daily обобщава полезната информация, която трябва да знаете за новия коронавирус.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ

Коронавирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента.

КАК ДА ПОДДЪРЖАТЕ ХИГИЕНА И ДА ДЕЗИНФЕКТИРАТЕ РЪЦЕТЕ СИ

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Коронавирусът циркулира сред животните, но сега се предава от човек на човек. Избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ИЗСЛЕДВА ЗА КОРОНАВИРУС

Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни.

ОСТАНЕТЕ ПОД ДОМАШНА КАРАНТИНА ЗА 14 ДНИ

Ако сте пребивавали в Китай или други страни с установени случаи на коронавирус, след завръщането си останете вкъщи под домашна карантина за срок от 14 дни. Информирайте личния си лекар ПО ТЕЛЕФОНА, не на място. Ако нямате личен лекар, свържете се с Регионалната здравна инспекция в Габрово на следните телефони. Не излизайте от вкъщи и ограничете контактите си с другите членове на семейството си. Ако живеете сам, помолете близък или приятел да пазарува храна вместо вас и не влизайте в пряк контакт с него/нея.

ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА КОРОНАВИРУСА

Министерството на здравеопазването открива информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Прочетете целия документ с въпроси и отговори за новия коронавирус, публикувани в сайта на Министерство на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация разпространиха и брошура как да предпазим себе си и околните от заразяване:

Следете сайта на Министерство на здравеопазването за допълнителна актуална информация ТУК.

Материалът Какво трябва да знаем за коронавируса – симптоми, предпазване, хигиена, изследване е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!