BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево изпадна във фактически фалит

Пране на пари, безстопанственост и длъжностно присвояване са престъпленията, установени в хода на започналото разследване за източване на публични средства от МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево, за които вече има и събрани доказателства. Като обвиняеми са привлечени управителката на болницата доктор Мая Узунова, Марта Стефанова – секретарка, която е изпълнявала и длъжността ТРЗ и „Личен състав“, счетоводителката Мария Атанасова и шофьорът Слави Иванов.

Според първоначалната информация на Окръжната прокуратура в Стара Загора на общинското лечебно заведение са нанесени щети за близо половин милион лева. А то е във фактическа несъстоятелност, макар такава да не е обявена.

Схемата за източването, реализирана с дързост и наглост е невъзможна без

институционален и политически чадър над престъпната група

твърди Красимир Куртев – председател на групата съветници от БСП в общинския съвет (ОбС) в Раднево.

Наблюдаващият прокурор Емилия Вакарелска съобщи, че досега разследването е установило 79 граждански договори, сключени с десет лица, а плащането по тях е извършено без да бъде изпълнен предметът на договорите.  Между тях са и четиримата обвиняеми, които ще отговарят за длъжностно присвояване на близо 84 хиляди лева в периода април-декември 2019 година; за безстопанственост, нанесла щети за 362 хил. лева и за пране на пари на стойност 192 хил. лева, с които Марта Стефанова и Слави Иванов, които съжителстват без брак, са закупили два автомобила, апартамент и златни бижута.     

Как се стига до натрупването на огромния дълг на болницата?

Пред За истината доктор Румен Йовчев – втори мандат председател на ОбС в Раднево посочи, че още в края на 2018 година болницата е натрупала задължения за 460 хил. лева, затова общинските съветници са възложили на управителката да изготви план за намаляване на разходите. Половин година по-късно – през юни 2019 в специален доклад тя посочва, че през този период задълженията към доставчици са намалели със 158 хиляди лева и в заключението на анализа посочва, че лечебното заведение има потенциал и възможности да реализира добри финансови резултати. Но незавереният годишен отчет на общинското дружество, представен на 10 февруари тази година показва, че дълговете му са достигнали 1.303 млн. лева. От тях към 400 хиляди са дължимите осигуровки в НАП и 650 хиляди – за неизплатените заплати за няколко месеца на 130-те души персонал. Едва тогава Румен Йовчев подава сигнал до прокуратурата, а кметът на общината Теньо Тенев – до Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), защото дотогава и според двамата, не е имало никакви индикации за нарушения в отчетите на болницата.

Управителката на болницата доктор Мая Узунова има сключен договор за управление и месечно възнаграждение от 300 процента върху средната брутна заплата в болницата, която е  1130 лева. В същото време лекарските заплати са между 1200 и 1400 лева, но и тях не са получавали повече от 3 месеца, както и останалия персонал. Това е причина някои медицинските сестри да напуснат болницата.

Проспал ли е принципалът на лечебното заведение източването му?

Кметът на Раднево Теньо Тенев обяснява закъснялата реакция на общината с факта, че тримесечните финансови отчети на общинското дружество са били манипулирани. Заблудата, че всичко в лечебното заведение е нормално, се поддържала и от справките на НАП-Стара Загора, които показвали, че болницата няма задължения за осигуровки.  Всъщност скриването на дължимите 400-те хиляди лева към приходната агенцията за 2019 година е възможно единствено, ако ръководството на лечебното заведение не е подавало месечните декларации по Образец № 1 за социалните, здравни и пенсионни осигуровки, коментираха експерти. Истината може да разкрие единствено разследването, защото въпросните договори са предмет на данъчно-осигурителната тайна и няма как да бъдат представени на медиите от НАП. Но при такива големи задължения към държавната хазна би трябвало да последва запор на банковите сметки на Радневската болница.  

МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ за предишния четири годишен мандат на ОбС е получила субсидия от общинския бюджет в размер на 2,907 млн. лева. В лечебното заведение вече е влязъл одитор и финансово-счетоводната къща Simbula-Sofia, специализирана в сферата на кризисния медицински мениджмънт. Нейният анализ трябва да покаже възможно ли е да бъде спасена от фалит болницата и при какви условия.

Спасяването на болницата не е приоритет на управляващите,

заявиха от опозицията пред За истината. Групата на социалистите в местния парламент са категорично против приватизацията й, защото това ще доведе до съкращаване на работни места. От БСП настояват те да бъдат запазени, а болницата – оздравена и сталибизирана. Красимир Куртев обаче не вижда това да е сред приоритетите, заложени в общинския бюджет за тази година, който още не е приет. Като доказателство посочва, че за 2020 година в него са заложени 500 хил. лева за болницата при 700 хил. за 2019 година. Социалистите са на мнение, че ако има осъдени сред четиримата обвиняеми, трябва да бъде сезирана и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Освен повдигнатите досега обвинения, според Куртев трябва да бъде потърсена отговорност и за нарушаване на Закона за защита на личните данни при изготвянето на фалшивите граждански договори. Експертите отиват по-далеч – те твърдят, че тези договори задължават лицата, с които са подписани, да ги декларират в НАП и да платят данъци за тях. Ако те не са се подписвали под сумите в тях и не са ги получавали могат да заведат колективен иск. Но тези важни обстоятелства, които поставят множество въпроси в етапа на досъдебното производство не могат да бъдат изяснени. Цяла година това източване на публични средства през МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ е извършвано под „зоркия“ поглед на общинската администрация, на ресорния зам. кмет и на общинските съветници. Дали цялото внимание на ДАНС и прокуратурата ще остане съсредоточено единствено върху четиримата обвиняеми или разследването ще се насочи и към други длъжностни лица предстои да разберем. Ако има нещо успокояващо за персонала и гражданите на Раднево, то е, че държавата едва ли ще допусне града, в който се намира най-голямото въгледобивно дружество в България „Мини Марица–изток”, да остане без специализирана медицинска помощ, крайно необходима в извънредни ситуации на аварии.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!