BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кампанията „Осинови щъркелово гнездо“ продължава и през тази година

Инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в Гоце Делчев и читалище „Изгрев 1930“ в село Баничан „Осинови щъркелово гнездо“ ще се проведе и през тази година. Началото е 20 март – първият пролетен ден.

Всеки, който желае може да осинови щъркелово гнездо, като се свърже с екипа на БДЗП в Гоце Делчев или с читалището в Баничан. Досега са осиновени 12 щъркелови гнезда в село Баничан и едно в Хаджидимово, като осиновителите са от цялата страна, има и от чужбина, коментира за Радио Благоевград Димитър Попов, председател БДЗП – Гоце Делчев. Той обяснява, че гнездата са поставени на платформи и ако някоя от тях се счупи или повреди, осиновителят трябва да помогне за нейното възстановяване. Освен това, ако някое от щъркелчетата падне от гнездото, трябва да му се помогне. Затова, трябва да се прави постоянно наблюдение на гнездото, но не е необходимо това да прави осиновителя, той може да се свърже затова с дружеството или с местните хора. Осиновителят финансира табела с надпис на името на лице, медия, организация или семейство, която да бъде поставена на избрано от тях гнездо. По този начин приятелите на птиците и природата правят публично желанието си да полагат грижи за опазването на гнездото и да бъдат отговорни за неговото бъдеще.

Кампанията се проведе за първи път през миналата година. Повод става убийството на щъркел в град Хаджидимово. Това мотивира защитниците на птиците да организират инициатива, насочена към опазването на белия щъркел, който е и символ на село Баничан.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!