BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кандидат за съветник e разследван в България и Испания за източване на помощи за безработни


Неделино
Снимка: скрийншот Google Street View

Кандидат за общински съветник в родопската община Неделино е разследван в България и Испания за източване на помощи за безработни.

Срещу 51-годишния бизнесмен от Неделино е в ход досъдебно производство за измама в големи размери, наблюдавано от Окръжна прокуратура – Смолян.

По информация на държавното обвинение, през 2007 г. той е регистрирал в испанския град Аранда де Дуеро дружество „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU, с предмет на дейност земеделие и животновъдство. Основната му работна ръка са били българи – най-вече от района на Неделино и Мадан, обработващи лозята му в района на Бургос.

Част от работниците на Любомир Стефанов
Снимка: Елена Павлова

През 2018 г. след получен сигнал за фиктивно назначаване на работа в чужбина започва проверка. Разследващите установили 51 души от Неделино и 15 от района на Монтана, Враца, Кърджали и Сливен, които са назначавани за кратко на работа във фирмата на бизнесмена, след което командировани в Българи и съкращавани. В действителност една част от работниците са били в Испания, при други имало разминаване в дните на пребиваване, а трети изобщо не са пристигали там, посочват от прокуратурата. Впоследствие обаче те са били командировани от собственика на фирмата в България да работят на личните му имоти в село Войводиново и Неделино. След приключване на трудовите им договори всички подават документи за плащане на обезщетение за безработни по Регламент 883/2004 г. Така само за няколко месеца са изплатени над 240 хил. лева, докато НОИ не издава в спешен порядък разпореждания за спиране на плащанията.

Преди дни, в писмо до българските власти, от испанската Регионална инспекция по труда в регион Бургос са съобщили, че ще бъде анулиран трудовият стаж на 66 българи, работили във фирмата на неделинеца, поради симулиране на трудова дейност.

„Испанските власти са установили, че изпълнението на каквито и да е дейности в тяхната държава не е било акредитирано, нито е предоставена документация, доказваща това. А целта на тази симулация, според тях, е била да се получават обезщетения за безработица в България“, обясни за „За истината“ Валентин Гаджев – директор на НОИ в Смолян.

От Окръжна прокуратура Смолян е издадена европейска заповед за разследване, както и молба за правна помощ. В отговор испанската полиция изпраща писмо до Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към Министерството на вътрешните работи, с което съобщава, че спрямо фирма „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU, е изготвен доклад. В него се разглежда въпросът за преместване на работниците от Испания в България. Испанските власти считат, че село Войводиново не може да се приеме за работен център, поради това, че не са законно конституирани, и за извършване на преместването не е информирана компетентната институция – органа по труда и социална дейност в България. В случая бизнесменът не може да командирова работници в България да ограждат имоти, да почистват и поливат, защото това са негови лични имоти и не са собственост на фирмата. В писмото пише още, че изпълнението на каквито и да е дейности в Испания не е акредитирано, нито е предоставена някаква документация, доказваща това. Съгласно европейския Регламент 883/2004 година България има право да поиска реимбурсация от Испания, която да възстанови изплатените обезщетения за безработица.

От НОИ обясняват, че подготвят разпореждане за всяко едно лице, с което да се прекрати плащането на помощите за безработни, а получените неправомерно суми да бъдат възстановени.

По непотвърдена информация в момента бизнесменът – кандидат за общински съветник на избираемо място в листата, се намира в Испания, където му е наложена забрана да напуска страната. Според негови съграждани той ще води предизборната си кампания задочно.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!