BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КЕВР: Огромни загуби на вода и лошо качество на ВиК – услугите в Шумен


Снимка: Sandeep Handa от Pixabay

Огромни загуби на вода, достигащи 82.4 % и лошо качество на ВиК-услугите в Шумен – това установява проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за състоянието на водния сектор в страната.

ВиК – Шумен има сериозно неизпълнение на заложените в бизнес плана показатели за качество на услугите, включително по най-важните за потребителите: качество на водата и непрекъснатост на водоснабдяването. Дружеството не е изпълнило 17 от общо 30 показатели за качество в бизнес плана за 2019 г.

Операторът в Шумен не покрива показателите за качество на осигуряваната питейна вода. Най-голямо обаче е неизпълнението при показателя „непрекъснатост на водоподаването“ – минус 73,8 %. Сериозно неизпълнение има в показателите “налягане в системата“ – минус 62,5% и „Наводнения в имоти на трети лица, причинени от канализация“ – минус 59 %.

Загубите на вода надхвърлят одобреното в бизнесплана и вече достигат 82,4 % при предвидени 80%. Като причина е посочен факта, че ВиК – Шумен е отчело голямо увеличение на подадената вода от яз. „Тича“, но довеждащият водопровод от него е амортизиран и има много аварии.

В същото време през 2019 г. дружеството е отчело значително по-големи количества неносеща приходи вода спрямо предвидените и е фактурирало по-ниски количества за потребителите. При одобрени за годината 34 милиона кубика общи количества вода, ВиК – Шумен е отчело 36,7 милиона кубика, т. е. дружеството е изразходвало 2,7 милиона повече от записаното в бизнес-плана. Въпреки че е разходвал повече вода, операторът е фактурирал по-малко от планираното: при одобрени за годината 6,8 милиона кубика, ВиК е фактурирало 6,4 милиона. Увеличава се неносещата приходи вода, т.е. неотчетената вода – вместо предвидените 27,2 милиона кубика, дружеството отчита 30,3 милиона кубика неотчетена вода.

Данните за изпълнение на инвестиционната програма показват, че през 2019 г. дружеството е преизпълнило заложените в бизнес плана инвестиции в собствени и в публични ВиК-активи.

ВиК – секторът масово не изпълнява изискванията за качество

Нито едно дружество с одобрен бизнес план не е отчело пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г., показва докладът на КЕВР. Той беше изготвен след проверка, възложена от Върховна административна прокуратура във връзка с публикации за лошото състояние на ВиК мрежата в страната.

Изготвеният доклад съдържа информация за всичките 53 ВиК-дружества в страната. От тях 29 оператори имат одобрени бизнес планове към момента на извършване на проверката.

От общо 29-те дружества с одобрен бизнес план, 5 предприятия са отчели над 50% неизпълнение на показателите за качество, а 11 дружества са отчели между 40 и 50% неизпълнение. При останалите 13 дружества неизпълненията варират между 7 и 11 неизпълнени показатели за качество.

По отношение на услугите водоснабдяване, 23 от общо 29 дружества не постигат целите по показателите „налягане във водоснабдителната система“ и „ефективност на привеждане на водомерите в годност“.

Почти 60 % от дружествата не са изпълнили показателя „ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, а 72% не изпълняват показателя „енергийна ефективност за водоснабдяване“.

Две трети от ВиК-дружествата в страната отчитат значително неизпълнение на задачата да намалят загубите от вода.

На практика нито едно дружество не изпълнява в пълна степен одобрените 5-годишни бизнес планове, въз основа на които са определени цените на услугите им. Това означава, че ВиК – дружествата не оправдават цените на водата, които са формирани според разходите и планираните инвестиции в бизнес плановете им за периода 2017 – 2021 г.

Прегледът на бизнес-плановете за първите три години ще бъде приключен в края на 2020 г. Ако показателите не са изпълнени, цените на водата ще бъдат преразгледани и намалени, заявиха от КЕВР.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!