BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Клатят клона, на който се крепи почти всичко в България


Снимка: Mariusz Matuszewski от Pixabay

Анализ на Ясен Бояджиев за „Дойче веле“.

Тези дни се видя много ясно какво може да обедини всички парламентарни партии в България. Борбата срещу коронавируса? Не, не познахте. Обедини ги данък добавена стойност и борбата срещу него. ДДС-то, както фамилиарно го наричат всички – в среден, а не в мъжки род.

Клонът, на който се крепи всичко

Образно казано, това е клонът, на който се крепи почти всичко в държавата. При възприетата в България данъчна философия с плоска и ниска (10%) ставка на преките данъци, ДДС е основният източник на приходи в бюджета: 11 милиарда за миналата година. Тоест на него са „увиснали“ армията, МВР, образованието, социалните дейности, съдебната система, администрацията, част от пенсиите и здравеопазването…

И ето, че точно сега, когато насред кризата разходите нарастват, а приходите намаляват, всички партии дружно се втурнаха да клатят и режат „клона“, оглавени този път лично от премиера. Внесени са цели пет законопроекта за намаляване на ставката на ДДС за най-различни неща – от кръчмите до памперсите. С много благородни мотиви: спасяване на отделни браншове, помощ за пенсионерите и бедните, че и борба срещу демографската криза.

Безсмислено, глупаво, вредно

От своя страна всички експерти с рядко срещано единодушие осъдиха тези намерения като:

Безсмислени – ефектът върху цените (както е показал опитът) ще е незначителен и дори нулев, тъй че „ползите“ ще са за някои търговци и производители, а не за потребителите; никой бранш не може да бъде „спасен“ по този начин – ресторантьорите например имат проблем с липсата на клиенти заради вируса, а не с цените.

Глупави – диференцираните ставки отварят вратата за масови злоупотреби; администрирането на данъка ще стане трудно и скъпо; ще „намажат“ не само уязвимите групи, а и по-богатите, понеже и те купуват храни и лекарства.

Вредни – да поощряваш онези, които и без това са с единия крак в сивия сектор, е много лош знак за целия бизнес; не са антикризисна мярка, а сигнал за масово лобистко мрънкане; поставят бюджетните приходи, данъчната система и бизнес средата под неоправдан риск.

Защо го правят?

Отговорът на този въпрос се крие сред следните възможности или (по-вероятно) в съчетанието между някои от тях.

Отстъпление пред лобистки натиск срещу насрещни услуги – например отказ от протести. Тази опция е вероятна, но не може да обясни всичко.

Заради нещо друго премиерът търси „цаката“ на финансовия министър (който бил против). Не е изключено, но по-скоро прилича на театрална сценка с участието на доброто и лошото ченге.

Угаждане на коалиционните партньори, за да се запази стабилността. Макар че: колко искания на партньорите са били приети досега, а на стабилността ѝ няма нищо.

И последната възможност: предчувствие за предсрочни избори. Затова всички са се втурнали да се надбягват в коридора на дивия популизъм. Всъщност картата с предсрочните избори е в ръцете на премиера и нищо чудно той да я изиграе – докато скочилият му заради „короната“ рейтинг още се рее във висините.

Какво ги обединява

Разбира се, няма да е чудно, ако и този път (както се е случвало многократно) от заканите срещу ДДС не излезе нищо. Но това няма да промени основния извод. Просто ще покаже, че освен в популизма с придружаващите го безсмислени и опасни идеи, партиите са обединени и в празните приказки, лицемерието и послъгването.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!