BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Бургас обяви съкращение на общинската администрация

Пресконференция на кмета на община Бургас Димитър Николов (в средата) и неговите заместници.

Пресконференция на кмета на община Бургас Димитър Николов (в средата) и неговите заместници.

Пресконференция на кмета на община Бургас Димитър Николов (в средата) и неговите заместници.
Снимка: Петя Михова

През тази година кметът на Бургас планира 5% съкращение на общинската администрация. Над 305 млн. лв. е рамката на бюджета на Бургас за 2020 г. Преходния остатък от миналата година е в размер на над 24 млн. лв. Завишени са налозите за автомобилите, които замърсяват града, но не се предвижда увеличение на основните данъци, посочи пред журналисти кметът Димитър Николов.

Част от приоритетите на бургаската общинска администрация за 2020 година са нова университетска детска болница, ремонт на ключови булеварди и доизграждане на инфраструктурата в индустриалните зони.
През тази година ще започне функционирането на нов конгресен център, нова библиотека, Културния дом на Нефтохимика, концертната зала „Иван Вульпе“ и Арена Бургас.

С 15.5% са завишени средствата в сектор образование. Програмата „Първокласно начало“, която стартира миналата година, ще продължи, като ще бъдат въведени и мерки за подобряване на функционалната грамотност на учениците, обясни кметът Димитър Николов.

Ще продължи изпълнението на програмата за ремонтиране на дворовете в бургаските училища и детски градини, като кметът обяви, че не възразява срещу отварянето им за ползване от живеещите в близост през почивните дни.

Средствата за сектор здравеопазване ще бъдат увеличени с 10 % тази година. Сред приоритетите ще е изграждането на нова университетска болница за деца.

Предвиждат се и средства за развитието на индустриалните зони в Бургас, като за зона „Българово“ са осигурени над половин милион лева. В следващите два месеца три нови предприятия ще започнат да изграждат производствените си бази там, посочи Димитър Николов. Започнала е и подготовката на терена, който се намира вдясно от пътя Бургас-Созопол. По думите на кмета на Бургас, бившето блато от 600 дка вече е запълнено с хумус, пръст и строителни материали. До месец ще завършат подравняванията и след това цялото високо напрежение ще бъде свалено в подземни комуникации. Заедно с това ще започне изграждането на първия локал, който ще бъде успореден на трасето Бургас-Созопол. От него ще се осигурят връзките за първите 7-8 индустриални терена, за два от които вече има запитвания“, обясни Николов.

По програмата за подобряване на околната среда в Бургас се планира монтирането на две нови станции за мониторинг на фините прахови частици на територията на община Бургас, както и модернизиране на мобилната станция на Община Бургас със закупуване на допълнителни анализатори за специфичните замърсители в района. Общинската администрация планира да въведе зони за ниски емисии и да увеличи честотата на миенето на улиците.

През тази година ще започне ремонтът на пътя Бургас – Ветрен, на улица „Транспортна“ и кръговото кръстовище на „Димитър Димов“. Ще бъдат реконструирани улиците „Климент Охридски“ и „Цариградска“. Ще бъде монтирано лед осветление на ключови булеварди в града, посочи още кметът.

Община Бургас е планирала увеличение на средствата за социални дейности със 17.5% и с 8% за култура и спорт.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!