BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Шумен замразява със съд заплатите на колегите си по селата


Кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му Боян Тодоров (вдясно)
Снимка: „Радиан“

Заплатите на 15 пряко избрани селски кметове в Шуменска община трябваше да се повишат с 20 % от 1 октомври 2020 г. по решение на местния Общински съвет, но три месеца по-късно увеличението така и не е получено. И не е ясно дали изобщо ще влезе в сила, макар че е гласувано не един, а два пъти от съветниците.

Сега основните възнаграждения на пряко избраните кметове на населени места в Шуменско са между 846 и 1020 лв. и не са повишавани от 2019 г., за разлика от служителите на община Шумен, чиито заплати бяха увеличени през 2020 г. Затова по инициатива на група съветници, през октомври м.г. общинският съвет реши да вдигне заплатите на селските кметове. Но в списъка не беше включена заплатата на общинския кмет и това се оказа проблем. Областният управител на Шумен спря решението и го върна с мотива, че предложението за заплатите трябва да бъде направено от кмета на Шумен, а не от съветници. 

На следващата сесия през ноември точката отново влезе в дневния ред, този път внесена от кмета на Шумен Любомир Христов, но с допълнението освен заплатите на селските кметове да бъде увеличена с 20 % и неговата основна заплата – от 3 000 лв. на 3 600 лв.  Христов мотивира искането си с обяснението, че от неговата заплата зависят заплатите на всички под него в администрацията, т.е. ако ще се повиши заплатата на общинския кмет, ще се повишат и заплатите на служителите.  „Ако не се увеличи моята заплата, затапваме цялата система“, предупреди Христов в сесийна зала.

Такава зависимост може да е „закон“ в община Шумен, но справка в други общини показва, че няма пречка заплатите на администрацията да растат независимо от кметската. В Шумен обаче това не е приемливо. „Няма как началник на отдел да получи повече от зам. кмета или директор повече от кмета“, заяви Христов пред съветниците. След дълги спорове мнозинството отхвърли предложението на шуменския кмет. Съветници и от дясно, и от ляво изразиха мнение, че заплатата на градоначалника не трябва да се увеличава в условията на епидемична криза, особено когато гражданите на Шумен чувстват липсата на качествено здравеопазване. В този момент шуменската болница беше на първо място в страната по броя на пациентите с коронавирус, а смъртните случаи надхвърляха тези в столицата. „Проява на лош вкус е да се иска повишаване на кметската заплата точно сега“, заяви председателят на групата на левицата Веселин Пенчев, а становището му беше подкрепено и от десните съветници.

През декември точката отново беше разглеждана в сесия и съветниците потвърдиха решението си от октомврийската сесия – да се увеличат с 20 % заплатите на селските кметове, без тази на общинския градоначалник.   

И отново последва „затапване на цялата система“.

Този път решението на съветниците е спряно от самия Любомир Христов, който оспорва в съда заплатите на селските кметове. Христов е внесъл жалба в Административния съд и иска решението за повишаване на заплатите да бъде отменено като незаконосъобразно.

Шуменският кмет отново се мотивира с обяснението, че увеличението на заплатите става по искане на общинския кмет, а не на група съветници. В това отношение обаче има различни практики – заплатата на кмета на Враца, например, е повишена по предложение на общински съветник, така че няма да бъде прецедент съветниците да вземат такива решения. В самата община Шумен заплатите на общинския кмет през годините са увеличавани не по негово предложение, а по предложение на общински съветници. През 2014 г. предложението за увеличение на заплатите на селските кметове беше внесено от тогавашния общински кмет Красимир Костов, но за заплатата на самия Костов предложението дойде председателя на общинския съвет. През 2016 г. предложението за селските кметове беше на Любомир Христов, но за неговата заплата предложението беше внесено от председателя на общинския съвет. През 2019 г. предложението за малките села беше внесено от Любомир Христов, но за неговата заплата – от тогавашния зам. председател на съвета Пламен Петков. Пак през 2019 г. заплатите и на селските кметове, и на самия Любомир Христов бяха увеличени по докладна на група съветници. В нито един от тези случаи общинският кмет, вкл. и самият Христов, не видя проблеми. Но сега видя.

В крайна сметка в момента „системата е затапена“ и селските кметове няма да получат увеличение на заплатите, докато спорът не мине през съда.  Или докато съветниците не увеличат и заплатата на шуменския кмет, но според тях той няма да внесе подобно предложение поне до изборите.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!