BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирусът отлага и официалното честване на Шипченската епопея

Заради епидемичната обстановка в страната се отлага официалното честване на Шипченската епопея, съобщиха днес от Пресцентъра на Областна администрация Габрово. През последните години в района на Паметника на свободата се организира национално честване на Шипченската епопея, за да се отбележат боевете на Шипка през август 1877 г.

Публикуваме без съкращения и редакция официалната позиция на администрацията по въпроса:

„Национално честване „Шипченска епопея“ е едно от най-масовите ежегодни събития в страната, в организацията на което са ангажирани и участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации и събира хиляди посетители от цялата страна и чужбина на заветния връх Шипка.

Всяка година ние приканваме хиляди хора да бъдат с нас на Върха и по този начин да отдадат своята почит към онези знайни и незнайни воини, дали живота си за свободата, която днес изживяваме! Всяка година организираме богата програма със събития, както за деца, така и с внимание към техните родители, ангажира се обществен транспорт, провежда се възстановка на боевете, която е и най – атрактивната част от тържествата и която събира хиляди хора, дошли да съпреживеят онзи паметен момент от отбраната на Прохода.

Ние организаторите, ангажирани с провеждането на тези тържества,  ясно осъзнаваме риска, който COVID – 19 представлява за здравето и живота на хората. Следейки епидемичната обстановката, която продължава да е все така динамична, и във връзка препоръка на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на COVID-19 в област Габрово, всички масови прояви, които предизвикат струпването на много хора на едно място, без да може да бъдат спазени мерките за дистанция – макар и на открито, са планирани за следващата 2021 година.

Призоваваме гражданите, които ще се поклонят пред Паметника на свободата към опазване на личното и обществено здраве! Вярваме, че всеки ще намери достоен начин, с който да почете героите от Шипченската епопея.“

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Памет за Шипченската епопея

21 август 1877 г. – започват августовските боеве на Шипка

26 август 1934 г. – откриват Паметника на свободата на Шипка

Руско-турската война 1877-78 г. в енциклопедия Gabrovowiki

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!