BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Левски“ е заложник на своите „благодетели“


Снимка: Markus Spiske от Pixabay

„За истината“ публикува анализ на Петър Ганев от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).

За втори път в историята собственик на акциите на ПФК „Левски“ иска да ги остави на охраната или портиера в държавна институция. През 2004 г. Майкъл Чорни, тогава притежател на акциите и вече с втора забрана да влиза в България, се обажда на Тодор Батков и му казва да предаде акциите на клуба на вътрешния министър Петканов – ако това е невъзможно, просто да ги остави на охраната. Батков отказва и става собственик на ПФК „Левски“ на следващия ден.

Минлата седмица Васил Божков, който също не се очертава скоро да стъпи в България, реши да прехвърли акциите на премиера Бойко Борисов, а пощальонът Сашо Диков обмисляше дали да ги остави на охраната. Отново не се стигна дотам, но този път въпросът със собствеността остана висящ.

Повтарянето на историята не е случайно. Драмата със собствеността на ПФК „Левски“ е директно следствие от възпроизвеждането на един и същ модел на „благодетеля“ в клуба. Благодетел – човек, който върши добрини. Точно така се възприема „бащицата“ в родния футбол. Човек, който налива пари, носи купи и покрива всякакви неефективности в управлението на клуба. Последните години обаче ясно показват, че

моделът на благодетеля е модел на порочността и политическата зависимост.

Циркът с акциите трябва да е обeца на ухото на всички привърженици, които очакват поредните „добрини“.

Не е толкова шокиращо, че ликвидните проблеми на даден клуб са обвързани със състоянието на генералния спонсор или рекламодател. По-плашещото е, че това се отразява директно върху собствеността на клуба. Преди 20 г. част от акциите на ПФК „Левски“ също бяха в генералния спонсор – тогава „Мобилтел“. В по-скорошни временна Спас Русев опита да вкара „Виваком“ като акционер в клуба, но този план не сработи. Другите акционери в компанията така и не разбраха защо телеком ще става собственик на клуб и така остана само големият рекламен договор. Сега акциите бяха на физическо лице, но е видно, че собствеността е била директно обвързана със състоянието на „Национална лотария“. Опитът да се надгради моделът на благодетеля с корпоративна обвързаност също се провали.

На пръв поглед ходът на Божков да предостави акциите на Бойко Борисов постави всички в цунгцванг. Това е специфична позиция в шаха, в която всеки ход води до влошаване на позицията. Играчът предпочита времето да спре и нищо да не се променя, тъй като няма полезен ход. Точно това и трябва да направят всички „благодетели“. Спрете играта и се отстранете от зациклилата партия. Не назначавайте нов „бащица“, не търсете варианти да прехвърлите горещия картоф, не водете компании да дават пари под условие. Играйте си на политика и бизнес и се разкарайте от футбола.

Най-доброто, което може да се случи на клуба, е собствеността да се върне при привържениците

под една или друга форма.

Сега е популярно да се говори за фалит и започване отначало. Фалитът обаче нищо не решава. Проблемът не е в задълженията, а в модела и политическата зависимост. Ако „Левски“ в момента фалира и започне отначало, нищо не пречи да възпроизведе мигновено абсолютно същия порочен модел. Фалитът не гарантира промяна на модела, не е и необходимо условие. Активността на привържениците на „Левски“, които преди извънредното положение събраха 1,7 млн. лв. за 42 дни, а сега се опитват да съберат нови 1,6 млн. лв., показва, че потенциалът на клуба да генерира интерес е огромен. Даренията не са дългосрочен модел, но подсказват, че има вариант за пазарно решение, без политическа намеса. Затова обаче е нужна чиста собственост, а такава е възможна само при привържениците.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!