BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лошо скалъпена постановка ли е временното спиране на „Брикел“?

Според източници от едноименната компания „принудителното“спиране ще съвпадне с времето, необходимо за планов ремонт

ТЕЦ „Брикел“ на Христо Ковачки
Снимка: Корпоративен сайт на „Брикел“ ЕАД

Принудителното административно спиране на ТЕЦ „Брикел“ дойде след няколко медийни публикации за незаконното изгаряне на отпадъци там и назначена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка в това и останалите дружества в България, собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Мярката е наложена, заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството, пише в позиция на РИОСВ-Стара Загора. При съвместната проверка на екоинспекцията и прокуратурата е открито и съхранението на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата. Наложената мярка на дружеството на Ковачки влезе в действие вчера и е със срок до прекратяване на извършването на нарушения на екологичното законодателство, посочват от Регионалната инспекция по околна среда и води.

В становище на „Брикел“ ЕАД по повод публикация на сайта „Биволъ“ от 29 август т.г. ръководството на дружеството признава, че има

разрешение за експериментално изгаряне

на въглища и RDF и съгласуван план за него с РИОСВ-Стара Загора и спазва стриктно указанията на компетентните институции за преработка на отпадъците. В позицията пише още, че в периода на експерименталното изгаряне старозагорската екоинспекция е възложила на Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда да извършва контролни измервания, а резултатите от проверката не са доказали превишение на нормите на допустими емисии.

След затварянето на мощностите в централата на „Брикел“ от дружеството на Христо Ковачки заподозряха, че са жертва на предизборната кампания и са използвани от „определена политическа група, която иска да покаже, че може да размаха пръст на друга“.

Какво показват фактите ?

Преди няколко седмици „За истината“ изпрати писмено запитване до РИОСВ-Стара Загора дали „Брикел“ ЕАД има разрешение за експериментално изгаряне на отпадъци, какви точно, в какъв обем и за какъв срок. Отговор няма и до днес. Въпроси от подобен характер през юни тази година задават и от сдружението „За земята – достъп до правосъдие“ на основание на Закона за достъп до обществена информация.

В заявлението си от 11 юни т.г. от сдружението посочват, че поисканата информация попада в определенията, залегнали в Конвенцията за достъп до информация, участието на обществеността в процеса на вземането а решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда (т.нар. Орхуска конвенция).

В отговора на екоинспекцията пише, че в периода от 30 септември 2018 г. до 26 юни т.г.от директора на РИОСВ-Стара Загора не е издавано разрешение за изгаряне на отпадъци или на гориво от отпадъци на дружеството на Ковачки в Гълъбово. Както и че при проверка в „Брикел“, извършена на 10 юни т.г., не е установено изгаряне на отпадъци, но на площадката на Брикетната фабрика в село Обручище са намерени отпадъци и шредери на основание на договор с фирмата „Траш Юнивърс“ ЕООД от 19 март т.г. Той е за доставка на RDF и на отпадъци, получени след механично третиране, в това число и на смески. По този повод е започнало административно наказателно производство срещу „Брикел“ ЕАД, което към днешна дата е с неясен статус.

Излъга ли РИОСВ

в отговора си до сдружението „За земята-достъп до правосъдие“?

Формално – не, защото ИАОС, а не екоинспекцията е издала разрешението за експерименталното горене на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“. А РИОСВ само имат задължението по закон да контролират процеса и въздействието му върху околната среда, както посочват в становището си и от ръководството на дружеството на Христо Ковачки.

Това спестяване на информация на практика граничи с лъжата, още повече, когато се премълчава истината за едно производство в условията на тежката екологична среда, в която живеят 12 хил. жители на Гълъбово.

На страницата на общината в раздел „Екология“ са публикувани две обяви във връзка с инвестиционни предложения на „Брикел“ ЕАД. Едното е за замяна на част от лигнитните въглища с биомаса, горими неопасни отпадъци и нефтошисти при експлоатацията на съществуващата горивна инсталация за производство на топлинна енергия, без промяна на разрешения капацитет от 510 MWth. Второто – за изграждане на инсталация за изгаряне на биомаса, която ще се ползва на нуждите на централата на площадката на Брикетна фабрика на територията на село Обручище. И двете обяви са от 2018 г.

Важен и вече известен факт е, че според РИОСВ-Стара Загора за изгарянето на малко под 100 хил. т. отпадъци дневно в „Брикел“ не е необходима

Оценка за въздействие върху околната среда,

решение,
което екоорганизации оспорват по съдебен
път.

След многократни неуспешни опити да зададем въпросите си към директорката на РИОСВ Петя Папазова, днес успяхме да се свържем с нея по телефона. Но само колкото да чуем, че заради продължаващата съвместна проверка с прокуратурата, не можем да получим отговор на нито един от въпросите, които сме й изпратили. Разговорът с Папазова прекъсна бързо с мотива: „Министър Димов ме търси на другата линия“.

В предишната ни публикация по темата кметът на Гълъбово Николай Тонев не скри, че Общинският съвет е гласувал Споразумение за договор с „Брикел“ ЕАД (съдържащо клаузи за поверителност) за изгаряне на битовите отпадъци на общината. Тонев съобщи също, че общината има намерението да изгради завод за горене на отпадъци и производство на ел. енергия. По този повод той вече е бил два пъти в подобен завод в Милано за проучване на технологията и възможностите да я използва, а в последните дни е влязъл в

преговори с инвеститори от Китай,

готови да изградят най-модерен инсинератор от последно поколение.

„В същото време, коментира Тонев, заводите за изгаряне на отпадъци във Виена и Лондон са трето поколение, но там никой не протестира срещу дейността им“.

Оказа се обаче, че кметът не знае за съществуването на „Траш Юнивърс“ ЕООД, на която с решение от 27 март. т.г. РИОСВ – Стара Загора е издала регистрация за третиране и оползотворяване на 1.6 млн. тона неопасни отпадъци. Този факт, както и затварянето на „Брикел“ може би ще откажат Тонев от намеренията му.

“Созопол печели от морето, Банско – от планината, Сапарева баня – от термалните извори. Ние нямаме тези ресурси и можем да печелим единствено от боклука, който така или иначе вече изгарят тук“, коментира пред „За истината“ кметът на Гълъбово. Но твърди, че не би си позволил да застане срещу местната общност, която вече набира кураж и се самоорганизира срещу

непрекъснатото обгазяване

и запрашаване на Гълъбово от индустриалното производство на електроенергия с остарели мощности.

Кметът заяви, че се стреми да управлява прозрачно и затова не разбира смисъла на колаж, публикуван във Фейсбук, според който целта му е да спечели от преработката на боклука в града за сметка на гражданите на общината.

Кой ще остане в бъдеще в печелившия бизнес с отпадъците ще покаже развитието на събитията около „Брикел“. Граждани подозират, че затварянето на ТЕЦ-а не е нищо повече от

манипулация преди местните изборите,

която има за цел да демонстрира загрижеността на властите за здравето на гражданите и за състоянието на околната среда в региона. Защото според работници от централата, тя така или иначе е трябвало да спре работа, заради планов ремонт преди зимния сезон. И затварянето й по същото време изглежда като зле скалъпена

постановка за приспиване на общественото мнение.

Защото едва ли някой се съмнява, че акцията на прокуратурата срещу фирмите на Христо Ковачки са поръчкови. Иначе държавата едва ли би го толерирала като удължава срока на живот на неговите остарели централи и най-вече – като му предоставя част от милионите за поддържането на т.нар. „студен резерв“ на енергийната ни система. Поради това няма да изглежда странно и ако съдът отмени затварянето на „Брикел“, заради мотиви, които няма да издържат в съдебна зала.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!