BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мадара се вдигна на протест с искане за собствен бюджет

Хора в цялата страна са готови да последват примера на шуменското село.

Снимка: Диана Желязкова

Шуменското село Мадара се вдигна на протест с искане за собствен бюджет, за да се решат изоставени с години проблеми. Днес десетки жители на Мадара се събраха пред местното кметство и поискаха финансова самостоятелност и спазване на законите.  Протестиращите бяха подкрепени от председателя на Националното сдружение на кметовете на кметства в България Румен Стоянов и кметове от цяла България, които участваха в събитието.

Гневът на хората от Мадара е насочен срещу кмета на община Шумен Любомир Христов /ГЕРБ/ и мнозинството в общинския съвет, които пренебрегнаха искането на селото за собствен бюджет, прието на общо събрание през декември. Въпреки че събранието е проведено по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, общинската власт не се съобрази с него и отказа да даде финансова самостоятелност на Мадара.  Затова много от протестиращите носеха плакати с надписи „Законът и Конституцията са над кмета Христов“, „Искаме сами да управляваме нашето село“, „Хората в селата не са крепостни селяни“, „Нарушителите на закона – на Гешев“.

Кметът на Мадара е сезирал главния прокурор

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев заяви, че е сезирал главния прокурор Иван Гешев за нарушаването на закона от страна на шуменския градоначалник  Любомир Христов. Неделчев посочи, че решенията на общото събрание на Мадара не са оспорени в съда и на практика са влезли в сила. „Кметът на община Шумен е длъжен по закон да изпълни нашите решения, но въпреки многобройните докладни записки, които съм му внесъл, той не желае да се съобрази със закона. На практика той е закононарушител“, коментира Неделчев. И допълни, че когато заедно с други кметове на населени места е бил на среща при главния прокурор, той му е предал информация за случилото се в Мадара. „Надявам се да се обърне внимание, тъй като се оказа, че освен закононарушение, това е и престъпление“, заяви кметът на Мадара.

Снимка: Диана Желязкова

Неделчев изтъкна, че селото повече от 10 години е лишено от собствени средства, а през последните 4 години не е получило нито лев за инфраструктура и облагородяване. Мадара има изключително сериозни проблеми с  канализацията, ВиК-мрежата, лошото състояние на улиците, чистотата и всичко това понижава качеството на живот и пречи на развитието на туризма и бизнеса в иначе емблематичното село, което е популярна дестинация. През предходния мандат обаче общината не отпусна никакви средства за ремонти, затова местните хора настояват за собствен бюджет.

Румен Стоянов: Всички кметове искат собствени бюджети

Всички кметове на населени места в България поддържат искането на Мадара за финансова самостоятелност, заяви пред протестиращите председателят на националното сдружение Румен Стоянов. Той каза, че организацията вече е прокарала на първо четене законопроект, според който всяко село трябва да има собствена финансова рамка и общинските кметове ще са задължени да предоставят бюджети на малките населени места. Информацията беше посрещната с бурни овации от протестиращите в Мадара. Стоянов допълни, че следващата седмица сдружението очаква среща с ръководството на Народното събрание, за да се посочи дата, на която законът да влезе на второ четене. „Сега селата сякаш не съществуват за големите общини, а общинските центрове се развиват за сметка на малките населени места. Сякаш там не живеят хора! България не трябва да продължава по този начин“, заяви Румен Стоянов и посочи: „Затова всички кметове и кметски наместници поддържаме исканията за финансова самостоятелност и заставам плътно до г-н Неделчев. Затова сме тук, ако се наложи, ще дойдем тук всички кметове, ние сме над 3000 човека!“.

Председателят на националното сдружение предупреди, че ако хората от селата продължават да бъдат пренебрегвани и ощетявани, те ще излязат на протест и на жълтите павета.

Позицията му беше подкрепена и от Демира Димитрова, кмет на село Софрониево в община Мизия. Тя дойде на протеста, за да подкрепи жителите на Мадара и Неделчо Неделчев. Подкрепям вашия кмет, защото в нашата община положението е същото, каза Димитрова и обяви, че селата в община Мизия също са готови на протестни действия с искане за финансова самостоятелност.

Хората от Мадара са готови да излязат от община Шумен

Част от жителите на Мадара са готови на още по-драстични действия и заговориха за референдум за излизане от община Шумен. „Ако общинската власт не се съобразява с нашите искания, ние ще се върнем в община Каспичан, защото там всички села са на делегиран бюджет“, казва Спасения Ганева.  И е категорична, че жителите на Мадара няма да спрат протестите си и ще отстояват докрай исканията си за финансова самостоятелност. На въпроса защо искат собствен бюджет, жената посочва разбитите сгради на центъра, дупките по улиците и изкъртените плочки пред кметството и казва: „Погледнете селото на какво прилича! От години нищо не е пипнато! Ние не сме ли хора, ние не сме ли граждани на тази държава, нямаме ли нужда от добър живот?“. След това Спасения Ганева припомня: Мадарският конник е националният символ на България и Мадара заслужава по-добър живот!

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!