BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Медици от област Габрово на протест в София

Медицински специалисти – членове на КНСБ от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна ще протестират днес в София, на Международния ден за достоен труд. Протестният митинг ще се проведе пред Министерски съвет от 11:00 часа до 15:30 часа.

Искането на синдикалистите е задължително спазване на отрасловия колективен трудов договор за отрасъл „Здравеопазване” и постигане на договорените минимални възнаграждения за медицинските специалисти.

От КНСБ настояват още за спешни законодателни мерки, болниците да не бъдат търговски дружества, да се постигне политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване на здравните работници, както и дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година, с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции.

Според Конфедерацията е наложително Здравното министерство да въведе единна методика за разпределение и справедливо съотношение на работните заплати и ДМС за всички държавни и общински болници, чрез която и чрез колективното договаряне в болниците да се достигне постепенно заложеното в отрасловия колективен трудов договор минимално възнаграждение за медицинските специалисти.

Протестът се организира от Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ, Конфедерация на независимите синдикати в България и Българска  асоциация на професионалистите по здравни грижи, съобщават от Регионален съвет на КНСБ – Габрово.

Материалът Медици от област Габрово на протест в София е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!