BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Млади лекари и студенти по медицина протестираха пред Министерство на здравеопазването


Снимка: принтскрийн bTV

Над 200 млади лекари и студенти по медицина блокираха за кратко булеварда пред Министерството на здравеопазването в София. Те настояват за по-свободен избор на лечебни заведения, където да осъществяват специализацията си, предаде БНР.

Повод за протеста на младите лекари е публикуваната в началото на месеца променена наредба за специализациите, която ограничава правото им на избор къде да специализират. Според протестиращите по този начин много млади хора ще бъдат буквално изгонени от България.

Въпреки че веднъж вече бе редактирана наредбата за специализациите, тя е неприемлива за младите лекари, защото по думите им, не им дава право на избор къде да специализират.

Пред сградата наздравното министерство протестиращите излязоха с плакати: „Стига псевдодемокрация“ и „Министър Ананиев, Вие кога ще си върнете заплатата?“. Те очакват министърът да ги чуе и наредбата да бъде преработена за пореден път. Представили са своите искания още преди месец на среща с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз.

Пред националното радио д-р Александра Вълчева, специализант по „Анестезиология“ в болница „Пирогов“, обобщи притесненията на младите специалисти: „Трябваше да излезе с един списък, от който ние да можем да избираме, но такъв списък няма. Няма списък на места, както няма списък и на специалности. Самата идея се измени, така че и големите болници сега ще бъдат субсидирани. Ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани където и да е. Няколко са новите клаузи. Тази, която ни притеснява най-много, касае изпита ни, с който ние завършваме специализацията си. Въведен е един текст, който гласи, че ако не вемем този изпит, също ще трябва да връщаме заплатите си, което е една огромна корупционна врата“.

Наредбата в сегашния ѝ вид е по-скоро насочена лобистки към големите болници, защото поправката в последния текст просто предвижда и кадрите да остават в базата за специализация, казват протестиращите млади лекари.

„Трябваше да излезе едни списък, от който ние да можем да излизаме, но такъв списък няма, няма списък на места, както няма списък и на специалности. Както казах самата идея се измени, така че и големите болници сега ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е“, допълва пред БНР д-р Вълчева.

От пресцентъра на здравното министерство по-късно разпространиха съобщение, според което „Здравното министерство има сходни позиции по редица от поставените от студентите-медици и специализанти въпроси“. Според съобщението, предстои да бъде удължен срока на общественото обсъждане на проекта за наредба за специализациите, който е публикуван на сайта на министерството и всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и становища, които ще бъдат разгледани в Министерството на здравеопазването. Министър Ананиев и студентите-медици и специализанти са се договорили да проведат следваща среща в началото на ноември.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!