BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 2 млн. лв. ще струва ремонтът на 1,5 км. път В Шумен

Над 2 милиона лева ще струва ремонтът на отсечка от километър и половина, свързваща Шумен с предприятието „Алкомет“.  Обществената поръчка за строителството е обявена от Община Шумен и е публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки.  Информация за търга обаче не е поместена на сайта на местната администрация, където от месец юни няма качени нови обявления.

Според условията на обществената поръчка, предстои да се направи основен ремонт на отсечка с дължина 1590 метра от детелината на бул. „Симеон Велики“ до „Алкомет“ АД.  Пътят е общинска собственост и обслужва трафика до завода за алуминий и до още две фирми в района.

Участъкът е с две платна за движение по 7 метра, а ремонтът му ще излезе по 1,375 млн. лв. на километър.  За тази сума в условията на поръчката е предвидено фрезоване /4 см/ и два пласта асфалт – неплътен асфалтобетон /минимум 4 см/ и плътен асфалтобетон с дебелина 4 см за износващ пласт.  Предвижда се също ремонт на водостоци, монтиране на нови мантинели, поставяне на хоризонтална и вертикална маркировка.

Идейният проект за ремонта и количествено-стойностната сметка са изготвени от Община Шумен. Средствата, в размер на близо 2,2 милиона лв. с ДДС, ще бъдат отпуснати целево от Министерството на икономиката във връзка със сертификата за инвестиции клас „А“, който фирма „Алкомет“ получи през август.  

В момента пътят до завода е в лошо състояние, макар че е бил частично ремонтиран и изкърпван. Отсечката задължително трябва да бъде ремонтирана, тъй като „Алкомет“ е най-големият инвеститор в Шумен и е много важен за местната икономика, коментира общинският съветник Добромир Драев.

Цената на ремонта обаче предизвиква въпроси и откровени съмнения сред други съветници, които едва при този случай разбраха, че последните обществени поръчки на Община Шумен не са обявени на сайта на администрацията.  Над два милиона за ремонт на километър и половина съществуващ път е доста висока цена, коментира експерт в бранша и напомнят, че не толкова отдавна подобна цена се даваше за магистрали, а не за двулентови пътища. 

При тази цена, качеството на пътя трябва да е изключително високо и гаранцията му трябва да е поне 10 години, казват запознати.  В обявената поръчка са записани гаранционни срокове „в съответствие с Наредба № 2 за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минималните гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи“. Вчера в съседната община Каспичан беше даден старт на проект за рехабилитация на улици в 5 населени места. Строителството ще се финансира по Програмата за селските райони и предвижда ремонт на 3,7 км пътища за малко над 1 милион лева, т.е. цената на километър е около 270 хил. лв.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!