BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Не достигат преброители за област Габрово, набирането продължава

Не достигат преброители във всички населени места в област Габрово за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд в България. Набирането на преброители и контрольори продължава до 30 октомври, съобщават от отдел „Статистически изследвания – Габрово“ на НСИ.

Към момента са набрани 35% от необходимия брой преброители и 45% контрольори в страната. В област Габрово ще бъдат необходими над 500 преброители и над 220 контрольори. Към момента  заявление са подали 137 кандидати за преброители и 37 –  за контрольори.

Какво е заплащането на преброителите?

Заплащането на преброителите вече е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда – 70 ст. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени, като В периода 1 – 15 февруари 2021 г.  един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени. Това означава, че ако преброителят поеме преброяването на 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1000 лв.

Кой е подходящ за преброител?

Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от преброителния си район.  Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

Как се кандидатства за преброител?

Кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 и в сайта на Община Габрово.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!