BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма доказан случай на коронавирус в област Габрово, в болницата е настанен италианец с грипоподобни симптоми

До момента на територията на област Габрово няма доказан случай на пациент с коронавирусна инфекция. В инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е настанен гражданин на Република Италия с грипоподобни симптоми. Взети са проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Това стана ясно от заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово, което се проведе на 27 февруари в Областна администрация Габрово.

След обсъждане на ситуацията в страната и областта, Съветът за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово дава следните препоръки:

  1. Всички граждани, които пристигат от страните: Континентален Китай, Макао, Тайван, Хон Конг и Италия и са с грипоподобни оплаквания и симптоми като висока температура, кашлица, ставно – мускулни болки и отпадналост и затруднено дишане, да се обърнат по телефона към личните си лекари, а не да отиват на място в техните кабинети или спешна или неотложна помощ. Това се налага във връзка с предпазване от разпространение на вируса сред други пациенти и обслужващия медицински персонал.
  2. Всички, които са се завърнали от горепосочените страни и нямат никакви оплаквания, също следва да информират своя личен лекар незабавно. Същите остават на 14-дневна доброволна домашна карантина.
  3. Всички останали пациенти, които не са завръщащи се от засегнатите от вируса страни, посещават личните си лекари с цел уточняване на здравния им статус.
  4. Препоръчва се през следващите седмици до затихване на разпространението на вируса в световен мащаб да се ограничат посещенията на места, където има струпване на големи групи от хора, особено на закрито.

От Пресцентъра на Областна администрация напомнят най-лесните предпазни мерки против разпространение на коронавируса:

  • Често миене на ръцете
  • Избягвайте докосването на вашата уста/нос/очи
  • Избягвайте хора, около вас, които са със симптоми на грип
  • Потърсете ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
  • Покривайте устата и носа си при кашляне или кихане
  • Информирайте вашия лекар за вашите пътувания
  • Не тръгвайте на път ако имате температура или кашлица

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Габрово Daily обобщи полезната информация, която трябва да знаете за новия коронавирус по данни от Министерство на здравеопазването – как се разпространява, какви са симптомите, как да предотвратим инфекция, кой може да бъде изследван и др. Четете повече тук.

Материалът Няма доказан случай на коронавирус в област Габрово, в болницата е настанен италианец с грипоподобни симптоми е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!