BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма кандидати за работа в дома за възрастни хора с деменция в Пловдив


Анести Тимчев – заместник-кмет по социална политика в Община Пловдив
Снимка: „Под тепето“

Община Пловдив не може да намери болногледачи, които да работят в звеното за възрастни хора с деменция в Комплекса за социални услуги „Св. Георги“.

Пред репортер на пловдивското издание „Под тепето“ заместник-кметът по социална политика в Община Пловдив Анести Тимчев е потвърдил, че все още не са назначени нови служители на мястото на двамата дисциплинарно уволнени след разследването за нехуманно отношение към обитателите на дома в началото на годината.

Общината и Агенцията по заетостта в Пловдив поканили на интервю над 120 души, които са регистрирани като безработни и биха могли да вършат тази работа. От тях на срещата дошли само 12, пише „Под тепето“.

Изданието цитира думите на пловдивския зам.-кмет, че нито един човек не се е съгласил да започне работа в дома при условията, които предлага работодателя. „Заплатите на болногледачите там са минимални“, обяснила в допълнение директорът на Общинската дирекция „Социално подпомагане“ Веселина Ботева.

По думите на Анести Тимчев, ако не се намерят болногледачи, има опасност услугата да бъде закрита.

„Под тепето“ припомня, че домът, за който става въпрос е първият дневен център в страната за пълнолетни с деменция и психически разстройства. Той е открит през април 2018-та година, а преди около месец близки на хора, които ползват услугата, подадоха сигнал в медиите за недопустимо отношение към възрастните обитатели на дома от страна на персонала.

В Дома и в дневния център има общо 30 потребители на услугата, като половината от тях се прибират вечер при семействата си. За тях се грижат общо 24 души, от които 14 са болногледачи. Последните в момента са с двама по-малко.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!