BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общината във Варна подготвя обществена поръчка за сметопочистване

Договорите с почистващите фирми изтичат тази година. От новите ще се иска система за събиране и транспортиране на отпадъци чрез подземни контейнери.

контейнери варна

контейнери варна

Така изглеждат контейнерите за боклук във Варна в момента
Снимка: За истината

Общината във Варна подготвя обществена поръчка за сметопочистване, при която се предвижда избраните фирми-изпълнители да въведат в експлоатация за своя сметка система за събиране и транспортиране на отпадъци чрез подземни контейнери. Това съобщи пресцентърът на Общинския съвет след вчерашното заседание на постоянната комисия по „Благоустройство и комунални дейности“.

През тази година изтичат договорите със сметопочистващите фирми, обясняват от Общинския съвет. Вече са набелязани местата в петте района на Варна, подходящи за монтиране на подземни контейнери за смет, но те ще бъдат конкретизирани след подписване на новите договори, се посочва още в текста.

Пред съветниците от комисията директорът на общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“ Тодор Колев анонсирал и предстоящо въвеждане на система за автоматизирано обслужване на съдовете за отпадъци. По думите му, цитирани от пресцентъра, системата ще бъде внедрена поетапно в целия град, на местата, позволяващи автоматизирано обслужване.

План-сметка „Чистота“ за тази година е размер на близо 39,4 млн. лева. От тях 15,5 млн. лева са заделени за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в завод и инсталации за преработка на отпадъци. Другото голямо перо са разходите за почистване на обществените места в размер на 14,5 млн. лева. За сметосъбиране и сметоизвозване общината е планирала малко над 9,2 млн. лева. Очакваните приходи в бюджета от местния данък за чистота са в размер в 28 млн. лева.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!