BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Добрич обжалва наложена финансова корекция от 1 млн. лв. по проекта за водния цикъл на града

Илюстративна снимка: pixabay.com

Финансова корекция в размер на 1 033 703 лева е наложена на Община Добрич по проекта за водния цикъл. Това съобщиха регионалните медии, като цитираха данни, изнесени по време на сесията на Общинския съвет. От администрацията заявиха, че ще обжалват.

Финансовата корекция е наложена от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ с решение от 9 ноември заради условие в обществената поръчка за ремонта на пречиствателната станция за отпадъчни води в Добрич. Наложената корекция е 5% от стойността на обществената поръчка.  

Според проверяващите, условието, поставено пред участниците в конкурса за изпълнител да докажат опит през последните 5 години за поне една ремонтирана пречиствателна станция, е ограничително.

„Имахме 11 участници в конкурса и никой не е отстранен поради липса на доказан на опит“, обяснява пред съветниците Йорданова, като по този начин се мотивира, че критериите не са били ограничителни.

Корекцията е обжалвана от Общината и се чака насрочване на делото в Административния съд.

Сумата за корекцията по водния цикъл не е удържана към момента.

Преди няколко дни Община Добрич обяви проекта за приключен. По данни на ръководителя на проекта инж. Живко Неделев, цитирани от местните медии, по ЛОТ 2 и ЛОТ 3 от проекта са били подменени 76 километра водоснабдителна мрежа в града. Според информация на ВиК, след реализацията на двата ЛОТ-а към Добрич се подава 41% по-малко вода, което означава, че загубите значително са спаднали. Това е резултат от смяната на старата етернитова мрежа с новите полиетиленови тръби. Приключили са строителните работи и по ЛОТ 1, по който са изградени 6,5 км канализационни колектори и около 4 км съпътстващ водопровод, посочва още инж. Неделев.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!