BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Дряново ще си търси парите от колежа-фантом чрез съда


Фасадата единствено напомня за намеренията в нея да се отвори колеж
Снимка: „За истината“

Община Дряново да заведе съдебно дело срещу „Регионално сдружение за социален просперитет“ за неиздължени суми по договор, по който сдружението трябваше вече да е отворило Висш колеж по биодинамика в града. За това се обединиха единодушно общинските съветници, подкрепяйки предложението на кмета Трифон Панчев.

Особеното в случая е, че няма данни сдружението да има на свое име активи или да разполага с имущество, което на пръв поглед обезсмисля съдебната битка. Освен това едно съдебно производство би натоварило допълнително бюджета на Общината, който към средата на май т.г. търпи загуби от над 75 хил. лв. от колежа-фантом.

Всъщност само три месеца след официалното откриване на набедения за висш колеж „академиците“ се покриха и забравиха да плащат наем и консумативи, а освобождаването на общинския имот, който им бе предоставен при преференциални условия, стана със съдействието на полицията и след разбиване на ключалки.

Към 13 май 2020 г. регистрираното в София „Регионално сдружение за социален просперитет“ дължи на Община Дряново 44 хил. лв. за наем на бившата гимназия за железопътни кадри, върху които са начислени 4 хил. лв. лихви за просрочие, малко над 12 хил. лв. такса битови отпадъци за същия имот, плюс още 2 хил. лв. лихви за забава и щети за близо 13 хил лв., оценени от вещо лице. За щетите от нарязани без съгласие на собственика (Община Дряново) радиатори в сградата на училището и предаването им за скраб, ще се произнася Районният съд в Дряново по образуваното дело за обсебване на общинска собственост. Поредното заседание по него бе на 21 май т.г., чака се съдебното решение.

За проблемите около неосъществения колеж в Дряново „За истината“ пише още от началото на миналата година. Това, че тя бе предизборна за местна власт обаче повлия и вместо предишната управа да потърси сметка на наемателите какво правят в общинския имот и как го стопанисват, се включи в помпозния ритуал по откриването на колеж, за който май само в Дряново знаеха.

В крайна сметка данъкоплатците бяха заляти с обещания, за които се очертава, че ще трябва и да плащат.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!