BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Каварна иска от журналистите да плащат за отразяване на заседанията на Общинския съвет


Кадър от полагането на клетвата на общинските съветници и кмета на община Каварна.

Заснемането и излъчването на заседанията на Общинския съвет (ОбС) в Каварна се извършват с разрешението на председателя на съвета и се заплащат по определена от Наредба 3 – за определянето на местни данъци и такси, цени и услуги на територията на Община Каварна, тарифа. Това гласи точка 5 от Правилника за дейността на ОбС – Каварна, приет на 28 януари т.г., съобщиха местните медии.

Това означава, че ако журналистите искат да свършат работата си за информиране на обществото за дейността на общинския съвет в Каварна, като включат в материала си звук или картина, ще трябва да заплатят такса.

Предложението за въвеждането на тази точка е било на общинския съветник и бивш председател на ОбС – Каварна Красимир Кръстев. В репортаж на Мая Щърбанова – кореспондент на БНР в Добрич, Кръстев посочва, че идеята му била от 2007 година, но кметовете до сега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новият кмет Елена Балтаджиева обаче било по-различно. „Само преди няколко месеца бяха местните избори и всички радиа, телевизии и електронни медии ни искаха пари за минута. Правилникът позволява да се заплаща определена тарифа и искам тези медии да плащат една минимална такса, както те взимат пари по време на избори, за всяка една реклама или излъчване.  Ние също създаваме някаква продукция, която е редно да се заплаща”, заявява Кръстев. Общинският съветник е сравнил идеята си с Наредба 18, която въвежда държавата. „Всеки един трябва да си заплаща паричните средства и обороти, които извършва. И ние като община сега искаме от медиите да си плащате. Защо хората трябва да спазват Наредба 18 за управление на паричните потоци, а вие – радиата и телевизиите, не трябва да плащате”, пита Кръстев. Той пояснил още, че Общината можела да издава и фактура с протокол за заснетите минути от медиите. По думите му общината в момента е в тежко финансово състояние и има нужда от такси, данъци.

В репортажа на БНР, сегашният председател на Общинския съвет в Каварна инж. Йордан Стоянов сподели, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал идея заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал „за”.  „Аз гласувах за приемане на целия правилник. Не ми е известно дали има друг подобен текст в друг правилник на Общинския съвет, но според мен по-скоро ОбС трябва да заплаща за излъчването на медиите”, заявява той. Стоянов обяснява още, че в момента този текст е неприложим, тъй като няма установена такса, а правилникът все още не е влязъл в сила.

Проверка в интернет страницата на Община Каварна, обаче, показва, че в момента върви обсъждане на промени в цитираната Наредба 3 за таксите, но тъй като предложенията за промени се публикуват на парче, трудно може да се намери конкретен текст.

Решението на общинските съветници на Каварна е върнато от областният управител на Добрич Красимир Кирилов като незаконно.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!